Alice Cooper

Nephew – 25 år: En top 5 over deres “bedste” sange

-

Tillykke til Danmarks mest kendte nevø!

I år er det 25 år siden, Nephew blev dannet af Kristian Riis, Søren Arnholt, Simon Kvamm og Jonas Juul Jeppesen i Aarhus.

 

Siden studiepladen USADSB (2004) er Nephew blevet et af landets mest populære rockbands, der både har lavet hits “alene” og sammen med fodboldlandsholdet, Marie Key, L.O.C. samt Nik & Jay. Derfor bringer vi i dette nye segment, Månedens Top 5, det nye årtusindets “pendant” til både CV Jørgensen, Kliché, TV-2, Gnags og Gasolin: nemlig Nephew.
Deres fremtid er endnu uvis pga. Simon Kvamms nyeste projekt, Hugorm, og snart er han også aktuel på DR2 i serien “Guru”. Så lad os mindes de gode, gamle dage… 


5. “Sexy Rescue”

Hvis man undrer sig over Nephews navn, finder man måske svaret i denne finurlige sang fra debuten, Swimming Time (2000), som ellers er et svagt udspil. Noget af teksten lyder nemlig: “Meet my one and only nephew / Your sexy rescue / Your one and only love”. 

 

 4. “Alt Er Synd”

Skiven Hjertestarter (2013) var frygteligt skuffende, ikke lige så meget som Ring-i-Ring (2018), men der var forventningerne heller ikke så høje. Om Kvamms sideprojekt De Eneste To sammen med Peter Sommer og deres to udspil (2010 og 2014) samt Kvamms soloskive, Vandmand (2017),  har noget med skuffelserne at gøre, er ikke til at vide med sikkerhed. 

Men tilbage til Hjertestarter. “Alt Er Synd” er en bouillonterning af Nephews musik-DNA. De rockede rytmer og elektroniske effekter fængsler en næsten lige så meget som teksten, som ved første gennemlytning ikke giver meget mening, men der er heldigvis mening med galskaben. 

 

3. “Hospital” feat. L.O.C.

Det er sjældent, at en liveversion bliver mere populær end originalen. Men det er ikke desto mindre, hvad der skete med “Hospital”, der originalt findes på Interkom Kom Ind fra 2006. Men så optrådte de på Roskilde Festival i 2007, derefter udsendte de livealbummet 07.07.07 og live-musikvideoen til “Hospital”. Måske skyldes populariteten også L.O.C., men det er ikke en dårlig ting, nu når han er en af landets bedste rappere. 

 

2. “Sov For Satan Mand”

Simon Kvamm er bedst, når han er samfundskritisk/politisk i sangteksterne. Det er der mange af sangene fra Danmark Denmark-pladen (2009), der er. Men den bedste er (sjovt nok) “Sov For Satan Mand”, der også blev til et statement på deres merchandise (t-shirts). Et statement, der ville gøre op med præsentationskulturen og stress. Noget, man altid kan synge med på. Deres koncert på Roskilde Festival 2010 var også en af de bedste det år. 

 

1. “Movie Klip”

Nogle vil nok mene, at Nephews bedste sang er “Superliga”, der bliver fornyet med nye personligheder og punchlines/statements (“Pia K. er krig, Amdi P. er rig”) eller “Ordenspoliti” også et fremragende nummer, hvis man altså kan lide messingblæsere. Men jeg holder mere af den meget catchy, rytmiske og “hyggelige” – “Movie Klip”. Den handler om jalousi, men det er ikke gjort på en aggressiv måde, men mere subtilt og underspillet – Noget, som Kvamm altid har været god til.

 

Arkivfoto: Mads Pristed
Mads Pristed
Mads Pristed
Grafiker, lærerstuderende og finnofil 🇫🇮

Del denne artikel

Seneste artikler

Populære kategorier