Alice Cooper

Status på den europæiske festivalmetal

-

Vi tager temperaturen på kontinentets fedeste rock- og metal-lineups!

Nu er det snart jul, og det betyder, at festivalerne rundt omkring smider deres første (eller sidste) trumfkort for at sikre sig, at lige netop du bruger dine hårdt tjente håndører på at få et styks billet til lige netop deres festival til at ligge under juletræet den 24. december.

Jeg er muligvis det redaktionsmedlem, der vel nok sværger mindst til metal’en med alle dens subgenrer – jeg har eksempelvis aldrig sat fod på Copenhell. Jeg har derimod længe haft stor forkærlighed for Primavera Sounds megalomaniske armbevægelser, når det kommer til at booke et stærkt lineup med udgangspunkt i Pitchfork-segmentet – en tradition, som de heldigvis fortsætter i år. Derudover kommer jeg vist heller ikke uden om det imponerende overflødighedshorn af musikdiversitet fra Roskilde Festival, som jeg til sommer dykker ned i for 10. gang.

Vi bliver dog ved metal’en, og det må derfor være retfærdigt at antage, at du (som inkarneret metalentusiast) allerede grundigt har gennemsøgt det europæiske festivalkort for at finde ud af, hvor turen skal gå hen i 2017. Hvis ikke; så læs med her – og skulle jeg mod al forventning have overset lige netop din yndlingsfestival, så smid som altid en besked i kommentarfeltet.

Vi starter på de mere hjemlige breddegrader.

Copenhell, 22-24. juni, Refshaleøen
Vores alle sammens Københelvede har endnu en gang formået at sikre sig et uovertruffent trumfkort i form af System of a Down, der vender tilbage til Danmark for første gang i 12 år. Dermed går en af de helt våde drømme for mange metalfans landet over endelig i opfyldelse, men heldigvis var vi ikke færdige med at blive forkælet forud for næste sommers gedigne metalbrag på Refshaleøen.

Blandt de øvrige optrædende – på en plakat, der heldigvis er langt fra fuldendt – diskede Copenhell nemlig også op med Prophets of Rage, der – rent realistisk – nok bliver det tætteste, vi nogensinde kommer på igen at se Rage Against The Machine herhjemme. Læg dertil den altid opsigtsvækkende Rob Zombie, en god spand solid progmetal fra Opeth og en forrygende omgang død med The Black Dahlia Murder, og så tegner Copenhells ottende festivalår til at blive lige så fantastisk, som folk altid gør den til, når de vælter plørefulde hjem efter tre dage i helvedet på Refshaleøen.

Roskilde Festival, 24. juni-1. juli, Roskilde Dyrskueplads
Det er en stensikker klassiker på højde med “hegnet er væltet i vest” og “Hvaså Roskildeeeeee?”, for hvert år føler metalfolket (bevares, ikke dem alle sammen) sig på en eller anden måde forbigået.

Som alle andre år, siden Iron Maiden i 2010 blev offentliggjort som første navn på 2011-plakaten, lægger Roskilde stille ud i forhold til metal-bookingerne, hvor de i stedet satser på de mere eksklusive hovednavne og den store bredde. Bokkerne ved, at metalhovederne nok skal komme traskende uanset vejr og headlinere, så længe der bare er en minimal grad af hævi, de kan rotere nakkerne og tyre fadøl til. Så stor en forskel gør The Orange Feeling faktisk.

I skrivende stund pryder Foo Fighters, Blink 182 og Neurosis toppen af plakaten, mens Of Mice & Men, Pig Destroyer og Red Fang må tage til takke med at befinde sig længere nede. Dave Grohl med venner har længe været ønsket fra publikums side, og Blink-drengene får med næste års optræden deres alt for forsinkede debut på dansk grund. Det er næppe de navne, der kommer til at tiltrække de mest TRVE metalfans, men tommelfinger opad herfra til Roskilde Festival for stadig at spille med de store rockmuskler.

Hvad sker der ellers i Danmark?
Vi er stadig kun i de allertidligste måneder af den store reveal-sæson, så det er derfor noget småt med indtil videre offentliggjorte navne på de mindre, danske metalfestivaler.

Af nævneværdig interesse kan jeg dog nævne Nordic Noise Rock Festival (12-13. maj), der både har skaffet Artillery, Bullet og Tygers of Pan Tang, Viborg Metal Festival (10-11. marts) snupper ligeledes Artillery samt Blood Red Throne og Morgoth, mens Dark Mental Festival (11-13. maj) har scoret Livløs, Order m.fl.

Jeg venter desuden også på de første udspil fra A Colossal Weekend (5-6. maj) og Royal Metal Fest (7-8. april), der forhåbentlig snart får tilføjet de første navne til næste års lineups.

Udvalgte festivaler i resten af Europa

Hellfest, 16-18. juni, Clisson, Frankrig
Nøj, for et lineup! På de sociale medier har folk beklaget sig over, at det er et dårligt lineup i forhold til tidligere år, men helt seriøst: Hvis der ikke er bare et minimum af bands, du har lyst til at se her, skal du muligvis overveje, hvor stor metalfan du i grunden er.

Deep Purple, Aerosmith og Linkin Park er de tre øverste navne på plakaten, men erfarne festivalgængere ved selvfølgelig godt, at guldet gemmer sig meget længere nede. For mit vedkommende er det blandt andet Primus, som har været mit yndlingsband siden gymnasiet, Deafheaven og Electric Wizard, der gør størst indtryk. Men igen: Der burde fandme være noget for enhver smag.

Download Festival, 9-11. juni, Donnington, England
På nuværende tidspunkt skal man være virkelig stor fan af den britiske klassiker Download for at lægge turen forbi Donnington næste år. Størstedelen af hovednavnene, der pt. består af System of a Down, Prophets of Rage, Aerosmith og Biffy Clyro, kan opleves herhjemme i løbet af 2017, men med kun 15 offentliggjorte navne indtil videre, er det grund til at håbe på en masse lækkert ovre på de britiske øer.

Sweden Rock, 7-10. juni, Sölvesborg, Sverige
Lad os bare være helt klare: Sweden Rock er Copenhell underlegen. Det er endog meget broget forsamling, svenskerne indtil videre har disket op med, men der er dog enkelte godbidder at komme efter.

Hvis man eksempelvis er helt nede med tyske Running Wild, giver de deres eneste koncert i Skandinavien denne weekend i Skåne. Italienske Rhapsody lægger også vejen forbi Sweden Rock, og det samme gør Aerosmith, der ikke er til at komme uden om på denne deres farewell-tour.

Ellers andet?
Hollandske Roadburn Festival (20-23. april) er halvvejs med offentliggørelserne, der indtil videre tæller blandt andet Wolves in the Throne Room, Mysticum, Hypnopazuzu og sataniske Covens første koncert i Europa nogensinde! Derudover byder Rock am Ring/im Park (2-4. juni) på Rammstein og Die Toten Hosen på hjemmebane, (men uheldigvis også Macklemore & Ryan Lewis *suk*), mens Wacken Open Air (3-5. august) lader vente lidt på sig endnu, men forvent et brag af et lineup som sædvanlig.

 

Er vi færdige? Nej slet ikke, og jeg ser frem til endnu en fantastisk festivalsommer, der forhåbentlig bliver endnu vildere end nogensinde før.

Daniel Niebuhr
Daniel Niebuhr
Redaktionens anti-metaller, korrekturtype og ordfetichist. Skriver også en masse for Undertoner. Ved mere om Eurovision end dig.

Del denne artikel

Seneste artikler

Populære kategorier