Alice Cooper

Ordenen vender tilbage

-

Anmeldelse af: The Arcane Order. Radar, Aarhus. 26. februar 2022.

 

Det skulle blive en fornøjelig aften med et stærkt program, da The Arcane Order efter længere tids dvale vendte tilbage på de skrå brædder.

 

Foto: Bastian Reinholdt Madsen

Nakkeknaekker

Aftenen lægges ud med det unge midtjyske band Nakkeknaeker, som spiller dødsmetal, sådan som den blev undfanget tilbage i sen 80erne og de tidlige 90ere. Særligt stort forgangsbillede virker det legendariske amerikanske dødsmetal band Morbid Angel.

Da bandet går på, er lyden mildest talt elendig. Det eneste, man kan høre, er trommer og den meget dybe og gryntende growler-vokal. Heldigvis får lydmanden lynhurtigt rettet op på dette, så særligt guitarerne går igennem, og man kan blive bombarderet med lynhurtige og voldsomme riffs, der akkompagneres af voldsomme trommetæsk, og et vokalarbejde, hvor man som beskuer overvejer, hvordan så voldsomme og old schoolede growls dog kommer ud af så ung en knejt.

Nakkeknaeker spiller så stramt, som det nu engang er påkrævet. Lidt fejl hist og her er faktisk ikke rigtigt det store problem med denne form for dødsmetal. Lyden er alligevel mudret nok til, at langt det meste let passerer forbi, særligt fordi aftenens fejl består af bagateller.

Bandet formår at komme ret godt ud over scenekanten og får tidligt hevet folk tættere på. Det viser sig at være et stærkt træk, for der bliver hurtigere fyldt op foran, og vi får da også et par mindre moshpits at se. Bandet virker relativt rutinerede uden nogensinde at have forsøgt at indstudere et show. Man kan stadig godt mærke, at de måske er en kende grønne, men til trods for dette har bandet et umiddelbart stort overskud i deres sammenspil, og med den, fart der ofte er på, så er dette altså også imponerende nok.

Med så meget fart over feltet, gåpåmod og fandenivoldskhed, som Nakkeknaeker besidder, så vil det blive spændende at følge dette projekt. En ting er i hvert fald sikkert: de unge gutter kan fandeme levere et show.

 

Lightchapter

Så skal vi til at have fat i nogle lidt ældre (man kan vist også godt sige erfarne) drenge fra det ellers ret nye melodiske metal band Lightchapter. Bandet har bl.a. tidligere The Burning-trommeslager Tobias Høst bag kedlerne, så hvad det er for en oplevelse, der er os i vente nu, er spændende.

Musikalsk virker Lightchapter måske en kende anonymt, omend musikken absolut intet fejler. Man har bare hørt lignende før og føler derfor også stadig lidt genkendelse ved aftenens koncert. Ens musikalske ståsted bliver ikke udfordret, men mindre kan altså også gøre det, når bare musikken spiller, og Lightchapter spiller altså ganske glimrende her til aften.

Der er hentet inspirationer i flere forskellige metal stilarter, hvor fokus særligt lader til at ligge imellem groove metal, hardcore og metalcore. Der er både seje riffs og sløje breakdowns i et stort virvar, men Lightchapter besidder altså samtidig fra tid til anden nogle ret stærke melodier, der ofte er med til at løfte numrene mere op.

Lyden er som den også havde præg af under Nakkeknaeker ikke helt skarp, og her står den altså ikke så meget i Lightchapters favør, som den gjorde det under det mere primale Nakkeknaeker. Lydene mudrer til tider lige lovligt meget sammen under koncerten, og vokalerne går ikke helt rent igennem. Det er synd, for bandets performance og selvsikkerhed i selve musikken skinner ellers tydeligt igennem.

Til trods for at Lightchapter altså ikke rigtigt bringer noget nyt til bordet, kan de altså stadig noget, og musikalsk passer de glimrende ind i programmet sådan en aften på Radar.

 

The Arcane Order

Aftenens hovednavn har været længe ventet, kan man vist godt sige. The Arcane Order er jo nogle af de seje drenge fra dengang, jeg selv begyndte at lege lidt rundt med dansk metal. Til trods for dette lykkedes det mig faktisk aldrig at fange bandet, der ellers allerede dengang talte medlemmer fra så prominente bands som Invocator, Mercenary, Raunchy og Koldborn live. I dag har der været lidt udskiftninger, således at Soilworks og Dawn of Demise trommeslageren, Bastian Thusgaard, banker kedler, og Kim Song Sternkopf fra bl.a. MØL brøler i mikrofonen. Vi har altså mildest talt at gøre med en regulær dansk supergruppe. Kan de så leve op til forventningerne, eller vil den af forventningens glæde oppustede ballon briste?

Heldigvis holder denne ballon luften tæt, næsten lige så tæt, som bandet spiller tight. Bandet spiller enormt selvsikkert, og tilføjelsen af særligt Kim på vokalen er fed særligt for mit vedkommende. Jeg har nemlig fulgt Sternkopfs karriere tæt siden dagene i metalcore-bandet Amplified. Derfor er det da også tiltrængt for mit vedkommende at kunne opleve Sternkopf vende tilbage til at growle, thi han er en af landets absolut bedste til lige netop dette.

Sammenspillet kører over stok og sten, imedens at Sternkopf får stemplet sin autoritet og dominans. Her til aften er publikum nemlig i The Arcane Orders hule hånd. Sternkopf er dog blevet ældre, og Duracell-kaninen i ham er skiftet ud med en lidt mere rolig og gestikulerende frontmand, der forsøger sig i det mere teatralske end i det energiudløsende hjørne. På sin vis savner man stadig lidt manden, der fiser rundt på scenen, men det på den anden side virker denne performance mindre manisk og mere fattet. Det passer glimrende til det musikalske samt det faktum, at scenen på Radar er nu engang ikke særligt stor.

Lyden står også en del skarpere, end den har gjort tidligere på aftenen, hvilket da også er et must; The Arcane Order fortjener nemlig en klar og defineret lyd. Bassen buldrer godt løs sammen med trommerne, og riffsene bliver som skåret ud af det fineste marmor af de to guitarister, Flemming Lund og Kasper Kierkegaard.

Musikalsk er The Arcane Order også lidt et produkt af sin tid. Dengang, de var mest frembrusende, var det at blande melodisk dødsmetal med den hurtigere thrash enormt populær herhjemme særligt pga. bands som Hatesphere og netop The Arcane Order. Det er egentlig ikke noget, der er reelt stoppet siden, men ligeså populært som det var i sin tid, er det nok ikke mere. The Arcane Order var og er alligevel i blandt de bedste til at gøre netop dette.

The Arcane Order er altså tilbage i stærk figur, som de netop har bevist denne lørdag aften på Godsbanen i Aarhus. Nu må vi som fans blot vente på, at der formentlig kommer et nyt album, så ordenen i sandhed kan vende tilbage i fuld vigør. Det har i hvert fald været tiltrængt!

 

Bastian fangede lidt flere billeder fra aftenen til dig:

ANTAL STJERNER

Nakkeknaekker
Lightchapter
The Arcane Order

Del denne artikel

Seneste artikler

Populære kategorier

Anmeldelse af: The Arcane Order. Radar, Aarhus. 26. februar 2022.   Det skulle blive en fornøjelig aften med et stærkt program, da The Arcane Order efter længere tids dvale vendte tilbage på de skrå brædder.   Foto: Bastian Reinholdt Madsen Nakkeknaekker Aftenen lægges ud med det unge midtjyske band Nakkeknaeker,...Ordenen vender tilbage