Alice Cooper

Interview med 9000 John Doe, København, 5. september 2015

-

9000 John Doe

Forud for MetalDanmarks store branchedags-brag på Spillestedet Stengade med nye danske heavy metal-navne, der skulle præsenteres for et større publikum, satte Metal A Day forsanger Tommy Knøs og bassist Mikkel Clausen fra 9000 John Doe stævne. Det blev til en snak om bandets kommende planer, fremtiden for heavy metal i Danmark, og så sluttede vi lige af med en lille overraskelses-quiz om deres egen hjemegn: Aalborg.

Metal A Day (MAD): Hvorfor skal I til branchedag i dag?

Tommy Knøs (): Vi har været på tour med The Absint, som spiller i aften, så vi ville lige kigge forbi og støtte op om dem. Eneste problem er, at de ikke kan lide snaps, ellers er de nogle flinke drenge. Men bortset fra det, så vil vi gerne støtte op om metalmiljøet.

MAD: Apropos metalmiljøet, hvordan synes I, det står til med heavy metal i undergrunden herhjemme i dag?

Mikkel Clausen (MC): Det er faktisk skide ærgerligt, at der er så mange bands i undergrunden. Der er ikke nogen mulighed for at komme frem. Det er så svært.

: Og noget af det, der er ærgerligt, det er, at mange undergrundsbands vil gerne indspille, men de har ikke råd til det. Der er ikke mange penge i at spille metal. Det er sådan lidt en skam, at der ikke er nogen, der vil skyde noget i undergrundsbands, som ikke allerede er blevet store.

MC: Jeg vil også understrege, at jeg ikke er ærgerlig over, at der er så mange bands i undergrunden, men at det er en skam, at de ikke kommer frem. Sådan er det jo meget med musikbilledet nu om dage; det handler meget om at blive spillet i radioen. Der er ikke noget metal i radioen, og det er der, pengene ligger. Det handler om at komme ud og blive spillet i medierne, og det gør metal bare ikke. Hvis man vil gå all in på det, så handler det om, at man skal kunne leve af det.

: Hvis man skal overleve, handler det om, at man bliver betalt for at spille, og at der er nogle fans, som gider købe dit merchandise. På den måde kan de få penge til at indspille på. Hvis folk betaler for at se os spille, så kan vi få råd til at give dem en ny oplevelse. De penge, der kommer ind, går til at indspille en ny CD. Og det er meget svært i Danmark og i undergrunden at tjene penge, fordi scenen for metal er så lille herhjemme. Medmindre man er et navn som fx Volbeat.

MAD: Nu har I været i gang i syv år som band. Hvordan så scenen ud dengang, da I startede?

: Vi var nok sådan en fem bands, der var store i Aalborg, men jeg tror, at vi er tre tilbage cirka. Men jeg ved ikke, om det var nemmere at komme frem dengang til gengæld. Men det var stadigvæk det samme problem, at vi fik en kasse øl for at spille. Det er vi selvfølgelig glade for. Problemet er bare, at det tjener vi ikke penge på. Det er det samme i dag som dengang, at vi ikke tjener penge til at kunne give vores fans noget nyt.

MAD: I skal jo også passe almindeligt arbejde ved siden af. Kræver det så ikke meget af jeres tid at vedligeholde et band samtidig?

MC: For at sige det mildt: Jo.

: Altså, alt, hvad der har med bandet at gøre, er fritid. Det er stadig en hobby. Vi ville ønske, vi kunne leve af det, men det er meget svært i dag.

MAD: Hvad er den ultimative drøm for 9000 John Doe?

: Den ultimative drøm ville være, hvis Lars Ulrich ringer og siger, ‘vil I varme op for os?’ Det ville være den ultimative drøm at kunne leve af musikken.

MAD: Det giver jeg vel trods alt lidt eksponering, at I har haft Jonny Hefty med på et nummer, og at han havde jeres T-shirt på i TV. Første spørgsmål er derfor: Var det planlagt med T-shirten?

: Det var planlagt på den måde, at vi havde givet ham en T-shirt for længe siden, og så kom han til at have den på under optagelserne med Jonny Hefty i “Gintberg på kanten”, som blev optaget sidste år. Hefty er også rock’n’roll ind til benet. Han var med til at starte Aalborg Metal Festival i sin tid. Han har altid støttet op om de ting, der sker i Aalborg.

MAD: Hovedspørgsmålet er så, har I fået respons på, at Hefty havde den T-shirt på på TV?

: Ikke rigtig. Måske har vi solgt én eller to T-shirts siden da.

MAD: Men har det i det hele taget givet jer noget mere eksponering, at I har haft Jonny Hefty med på et nummer og musikvideo, og han havde den T-shirt på i bedste sendetid på dansk TV?

: Helt sikkert. Når nogen viser, at de kan lide John Doe, så smider vi det på Facebook, Twitter, Instagram. Og det er jo bare fedt. Dem, der støtter os, dem støtter vi lige så meget.

MAD: Så I benytter meget de sociale medier?

: Ja, lige præcis. Det synes jeg, er en god ting for et band at bruge de sociale medier til at føre sig frem. Og det er jo bare fedt, når der er en kendt, der har en T-shirt på med dit band på på DR1. Selv mine forældre blev stolte.

MAD: Noget helt andet: Hvad er status på jeres kommende plade, og hvordan kommer de til at lyde?

MC: Vi er i fuld gang med at skrive. Og p.t. har vi cirka fire numre færdige.

MAD: Fortsætter I stilen med hill billy hardcore fra jeres første plade?

: Ikke helt men med de samme ingredienser i gryden. De numre, vi har lavet indtil videre, er lidt tungere, lidt mere groove og Thrash.

MC: Og det kommer til at lyde sådan, at der vil være nogle hints til det gode gamle 80’er metal.

: Som vi siger: Vi laver musik, du kan køre bil til. Vi laver musik, som du kan fucking gå amok til, og vi laver musik, du kan drikke til. Det ville vi gøre til vores egen musik.

MAD: Hvornår kommer pladen?

: Planen er, at vi går i studiet i slutningen af 2016, så nok i 2017 uden at kunne sige for meget. Men hold øje med os, for der kommer nogle shows i 2016 og måske en lille tour med et andet stort band. Jeg kan afsløre, at vores næste show bliver den 23. januar på Skråen i Aalborg, og der spiller vi med garanti et nyt nummer – måske to.

MAD: Lad os runde af med en lille quiz på fem spørgsmål om jeres hjemstavn: Aalborg. De tre første spørgsmål har svarmuligheder, men der er ingen hjælp at hente ved de to sidste. Det er jer to mod hinanden.

MC: Hvad battler vi om?

: SHOTS! VI ER FRA AALBORG

MAD: Spørgsmål nummer et: Hvor stor er Aalborg Kommune egentlig? Er det landets femtestørste, fjerdestørste eller tredjestørste?

: Tredjestørste.

MC: Jeg siger også tredje.

MAD: Point til jer begge to! Næste spørgsmål: Hvor lang er Jomfru Ane Gade?

: Der ska’ være svar målt i antal skridt, ellers aner jeg det ikke…

MAD:… Er den 350 meter, 250 meter eller 150 meter?

MC: Jeg gætter på 150 meter.

: Det vil jeg faktisk også sige. 150.

MAD: Så får I begge to et rigtigt svar igen. Tredje spørgsmål er, hvilket år blev Aalborg Lufthavn bygget? I 1938, 1948 eller 1958

MC: ‘48.

: Så siger jeg 1958.

MAD: Ingen rigtig denne gang, det var 1938.

(Begge kombattanter brokker sig indbyrdes over deres manglende viden)

MAD: Nu kan det være, vi rent faktisk finder en vinder, for nu er der ikke flere svarmuligheder at hente ved de sidste spørgsmål. Fjerde spørgsmål: Hvis man går ind på visitaalborg.dk og ser under top ti attraktioner i Aalborg, hvad ligger så nummer et?

MC: Det er tyren!

: Jeg vil sige zoologisk have

MAD: Knøs kan sin Aalborg, det er Aalborg Zoo.

(Jublen vil ingen ende tage fra forsangeren med gloser som “In your face, Hearteater!”)

MAD: Nu kommer det sidste spørgsmål: I sidste uge besøgte Jan Gintberg byen Gug ved Aalborg, men hvad postnummer har Gug?

: ÅRH FUCK!

MAD: Jonny Hefty siger det faktisk op til flere gange i programmet.

: OH FUCK ME!

MC:… Er der ingen… Er der ingen svarmuligheder?!

MAD: I kan få lidt hj…

: Det er noget med 9000!!!

MAD: Jan Gintberg siger på et tidspunkt, at Gug er ét fucking tal fra at være et ret så eksklusivt postnummer.

MC: Altså, mener han så Aalborg?

MAD: Nej.

: Det kan jeg simpelthen ikke huske…

(Et medlem fra Essence vil gerne bryde ind fra sidelinjen med svaret, men han er på forhånd diskvalificeret fra quizzen)

MC: Nu prøver jeg at tænke 666 på en eller anden måde, kombineret med 9000.

: Jeg er blank. Jeg kan simpelthen ikke huske det.

MAD: I er begge blanke? Svaret er 9210.

MC: Hvordan kan det være tæt på eksklusivt?!

MAD: 90210. Beverly Hills.

MC: ÅRH, MOTHERFUCKER!!!

MAD: Men vi har stadig en vinder med Knøs, der lige napper sejren med et point.

Efterfølgende blev der larmet højlydt over snyd i spillet og bestukket dommer, men alt endte i fred og fordragelig, da alle i samlet flok drog mod Stengade for at se dansk heavy metal i mange afarter. Det har vi skrevet en reportage om, som du kan læse under anmeldelserne på vores site.

(Foto: Tommy Knøs til venstre og Mikkel Clause til højre)

 

Del denne artikel

Seneste artikler

Populære kategorier