“Metallica – Den illustrerede historie” af Martin Popoff (Forlaget TURBINE)
Uofficielle biografier give ofte lyst til at vrænge på næsen, men den her giver faktisk mere blod på tanden!
Hvem vil ikke gerne lukrere lidt på Metallicas succes? Hvem håber ikke, at når det pisser på præsten, må det godt strinte lidt på kordrengen? Derfor har min tilgang til uofficielle/uautoriserede bøger altid været noget, jeg dansede en stor bue uden om. For i mit sparsomme kendskab har den slags udgivelser altid været et halvhjertet, kejthåndet forsøg på at suge penge ud af godt navn på et minimum af egen indsats.
Derfor blev jeg glad for at opdage, at den amerikanske rock/metaljournalist Martin Popoffs coffee table-bog tog mig med storm fra første side! Jeg følte mig henkastet til drengeværelset i de tidlige teenageår over at se det rigt illustrerede (sjovt nok) opslagsværk helt tilbage fra de tidlige ‘Tallica-dage med danske Lars Ulrich på trommer og rytmeguitarist og forsanger James Hetfield og deres erobring af metalverdenen.
Og bogen var letlæselig.Tre dage tog det mig at pløje mig igennem den, og det her skal være første ansporing til dig om at skaffe den: Hvis du hyler over, at bøger giver dig rødt udslæt med tanke om tætskrevne, kedelige danske romaner fra dine skoledage, så fortvivl ej! Den her bog har højst stor skrift på hver anden side – med stort linjeskift – og en fandens masse billeder som supplement.
Pixiebog i tungt forfat
Du når virkelig af pløje dig igennem bogen på kort tid. Men kan den så samtidig være indholdsrig? Ja mand! Det er den klassiske bandhistorie fra begyndelsen og helt frem til (makværket) “Lulu”, der udkom for nogle år siden. Ligeledes bliver hver plade af bandets bagkatalog gennemgået kronologisk i dybden, som vores fortælling skrider frem. Men de gennemgange kan man sagtens springe over, hvis man bare vil have en “overfladisk” gennemgang af Metallicas historie.
Og jeg mener skam “ovefladisk” med anførselstegn, for hvor bogen måske til tider kan føles som om, at den skøjter afsted, så kan man som forholdsvis uprøvet knøs udi Metallica-regi lære alt det grundlæggende. Og hvis du er mere nørdet, kan du kommet lidt mere i dybden og nyde den lækre, sjældne, memorabilia, der er afbilledet på mange af siderne.
Men for at ramme hovedkarakteren hos os er der et – i min optik – problem med vægtningen. For en ting som bassens placering i Metallicas “… And Justice for All”-album fra 1988 bliver heftigt debateret, mens sådan nogle ting som indspilningerne i København (som kunne være interessant for en dansk fan) bliver der let gået henover.
Nuvel, det her er jo en oversættelse af en udenlandsk forfatter, og det bærer oversættelsen da også præg af til tider, men det er ikke noget, der ødelægger læsningen. Der er også fulde tommelfingre opad herfra over, at man lige vælger at indføre dette værk på dansk på vort modersmål.
“Metallica – Den illustrerede historie” er ude via Forlaget TURBINE og kan skaffes i enhver velassorteret boghandel.