Alice Cooper

Den Hårde Tone ’23: En “alternativ” oplevelse

-

Reportage fra Den Hårde Tone, d. 18. november 2023 på Copenhagen Distillery, Amager.

Awardshowet Den Hårde Tone er skabt og organiseret af Mirza Radonjica fra Prime Collective. Nogle af de nominerede er også fra samme pladeselskab, men heldigvis var vinderne, de nominerede og live-artisterne relativt bredt repræsenteret.

 

Foto: Mads Pristed.

(Se prisvinderne i slutningen af artiklen!)

Tilbage i august og september fik en række danske metalmedier lov til at komme med indstillinger til de forskellige priser ved Den Hårde Tone. Vi, Metal A Day, nominerede både albums, singler, artister, spillesteder og festivaler. Mange af vores indstillinger gik videre til de endelige nomineringer, som blev offentliggjort i oktober, heriblandt EYES, Asinhell, Afsky, Livløs og MØL, så Den Hårde Tone var også spændende for os som medie.

 

Showet

Med destilleriet i baggrunden stod live-artisterne skiftevis på scenen og spillede tre numre hver. Vinkelret derpå var en anden scene placeret med podie, stor baggrundsskærm og trappe til første sal, som også fungerede som “VIP-område”. Bagerst i salen var bar, merch-boder og garderobepladser placeret. Lokalet var meget kvadratisk, så da man kom ind ad døren, gik man direkte ind i menneskemængden, der stod foran scenerne. Man blev dermed ikke guidet naturligt til garderoberne – som i øvrigt var delt i to – de var placeret i hver sin ende af bagvæggen, så det var ikke så praktisk anlagt. 

Undervejs havde publikum en tendens til at snakke så meget, så man næsten ikke kunne høre, hvad der blev sagt på scenen heller ikke under takketaler. Det var dårlig stil af publikum, som ellers opførte sig pænt, specielt taget i betragtning af, at der slet ikke var security-vagter til stede blandt de i alt 600 mennesker, som vi var i Copenhagen Destillery denne aften.

Vores egen skribent, Gabriel, medvirkede i en video-voxpop om metal og mental sundhed, hvor deltagerne både snakkede om de bands, de lyttede til for tiden, og hvad metalmusikken gør for dem – meget spændende at høre – apropos vores egen voxpop.

Lokationen, Copenhagen Distillery på Amager, var ret øde i forhold til offentlig transport og provianteringsmuligheder. Næsten alle andre spillesteder i København: Stengade, Amager Bio, Pumpehuset og VEGA f.eks. har bedre beliggenheder. 

Aftenens første vinder var Søren Weiss Kristensen, som vandt for “Årets Knofedt” og fik et stort bifald af hele salen, meget velfortjent. Den næste vinder, Omegalisten, vandt for “Årets Metalmedie” og fik et knap så stort bifald, muligvis fordi podcasten ikke er så velkendt (249 streams i uge 45, 2023) i forhold til f.eks. Sort Søndag (5.437 streams i samme uge). 

Copenhell (ikke overraskende) vandt som “Årets Festival”. Ronnie Atkins (kendt som specielt forsanger i Pretty Maids) vandt “Årets Ikon”. Og EYES vandt både som “Årets Artist” og “Årets Livenavn” og fik nok aftenens største bifald. Dér oplevede man fællesskabet i metalmiljøet – herligt!

 

Livemusikken

Hver artist spillede ca. tre sange, som blev efterfulgt af 3-4 priser, der blev uddelt, hvorefter en ny artist gik på scenen. Den rækkefølge, synes jeg, fungerede fint, men nogle af de optrædende kunne godt have nøjes med kun to numre.

Aftenens livebands bestod af (i kronologisk rækkefølge): Ashes of Billy, Ikonik, Nakkeknaekker, Lifesick og Lamentari – alle spillede tre numre. Ashes of Billys vokal er lidt 90’er-grunge, og Nakkeknaekker er mere klassisk death metal/thrash, og de var de mest spændende navne denne aften.

Lifesick og Lamentari spillede også godt, men de sagde mig ikke så meget personligt. Ikonik indrømmede, at hun (Katrine Wachmann) ikke var typisk “metal”, hvilket både kunne ses på hendes farverige/lyse og blomstrede tøj, men også høres i hendes musik, som var mere elektronisk.

 

Dommen

Hvis jeg skal give denne oplevelse et antal stjerner, ville jeg nok ende på fire. Jeg var godt underholdt undervejs, men der er også steder, hvor Den Hårde Tone kan forbedre sig, og heldigvis for det, for så bliver det interessant at se næste år, om de har lavet ting om, eller hvordan de gør det.

De kan godt undgå pausen, mindre livemusik (maks. to numre fra hver artist) og måske en bedre beliggenhed for hele arrangementet. For det var en god debut og en lovende fremtid – tillykke med en velafholdt “hård tone”! 

 

Priserne 

 

Årets Knofedt

Presenter: Jeppe Nissen (Copenhell)

Vinder: Søren Weiss Kristensen (Nightcrawler Promotion m.m.)

Øvrige nominerede: Signe Andersen (Amager Bio), Trine Ulrich (Account The Beat), Mathias Binder (PDH Music), Domi Sudziarski (Prime Collective), Toke Holt (Livenation) og Julia Nikiforova (freelance fotograf)

 

Årets Metalmedie

Presenter: Pernille Jensen (Politiken)

Vinder: Omegalisten (ved Stine Omega)

Øvrige nominerede: Sort Søndag, Heavymetal.dk, Metalsirenerne og Devilution 

 

Årets Internationale Navn

Vinder: Electric Callboy

Øvrige nominerede: Sleep Token, Lorna Shore, Polyphia og Twillight Force

 

Årets Håb Live

Presenter: Victor Kaas (Eyes)

Vinder: Lamentari 

Øvrige nominerede: Nakkeknaekker, Iotunn, Defacing God, Hanging The Nihilist og Skarnet

 

Årets Single:

Presenter: Steen Skovgaard (MyRock)

Vinder: “Freedom” af Nicklas Sonne

Øvrige nominerede: Black Oak County – “Back For Blood”, Siamese – “The Shape Of Water”, Timechild – “The Dying Tide Part III”, VOLA – “Paper Wolf”, Pyramaze – “Broken Arrow” og Odd Palace – “Avalanche”

 

Årets Spillested 

Presenter: Stine Omega 

Vinder: Pumpehuset 

Øvrige nominerede: Vega, Amager Bio, Pumpehuset, VoxHall og Stengade

 

Årets Festival 

Presenter: Claus Kumara (Copenhell Family)

Vinder: Copenhell

Øvrige nominerede: Næstved Metalfest, Copenhagen Metal Fest, A Colossal Weekend og Epic Fest

 

Årets Internationale Livenavn

Vinder: Electric Callboy

Øvrige nominerede: Zeal & Ardor, Pantera og Rammstein

 

Årets Album

Presenter: Michael Stützer Hansen (Artillery)

Vinder: Afsky – “Om Hundrede År” 

Øvrige nominerede: Asinhell – “ImpiIi Hora”, Eyes – “Congratulations”, Strychnos – “A Mother’s Curse”, The Arcane Order – “Distortions From Cosmogony”, Blood Gutter – “Death Mountain”, Cabal – “Magno Interitus” og Saturnus – “The Storm Within”

 

Årets Håb 

Presenter: Stine Omega 

Vinder: Nakkeknaekker 

Øvrige nominerede: Swartzheim, Iotunn, Skarnet og Trold

 

Årets Livenavn

Presenter: Andreas Bjulver Paarup (Cabal)

Vinder: EYES

Øvrige nominerede: MØL, Livløs, Lamentari, Lifesick, Plaguemace, Terrorpy og John Cxnnor

 

Årets Artist

Presenter: Christian Lund-Martorell (Royal Unibrew)

Vinder: EYES

Øvrige nominerede: Afsky, Defacing God, Asinhell, Lamentari, Baest, Cabal og Strychnos

 

Årets Ikon

Presenter: Mirza Radonjica (Prime Collective, Siamese og Den Hårde Tone)

Vinder: Paul Christensen AKA. Ronnie Atkins (Pretty Maids og solo)

Lifesick. Fotograf: Mads Pristed
Mads Pristed
Mads Pristed
Grafiker, lærerstuderende og finnofil 🇫🇮

Del denne artikel

Seneste artikler

Populære kategorier