Alice Cooper

Storslået Folkefest

-

AC/DC, Roskilde dyrskueplads 2015

Kanonerne var kørt i stilling og klokken ringede endnu engang til lektion. Rock ’n’ Roll stod øverst på skemaet og Angus Young & Co. gjorde det de har haft i sinde at gøre i mange år. At lære verden om Rock ’n’ Roll og hvem ville man hellere lære den af end selveste AC/DC?

Som en 1-dags festival dannede Roskilde dyrskueplads onsdag rammerne for AC/DC’s seneste koncert i Danmark.
55.000 billetter var bogstaveligt talt blevet revet væk og ingen til stede var i tvivl om, hvorfor vi var her. Bedsteforældre, forældre, teenagere, og børn var dukket op for at bevidne AC/DC og om de stadig kunne formå at levere et hæsblæsende show.

Helhorse var første band på scenen og de havde fået små 30 minutter at gøre godt med. Det Københavnske metal band performede dog det bedste de havde lært, men det blev desværre aldrig nok, til at udfylde den store scene eller nå ud over scenekanten for den sags skyld.
Men chancen for at opvarme for AC/DC og spille for 55.000 er da ikke til at takke nej til.
På en mindre scene er jeg ikke i tvivl om at de ville ha’ været alletiders.

Vintage Trouble skulle derefter prøve kræfter med det spændte publikum. Bandet fra Los Angeles spiller Amerikansk blues soul/rock med inspiration fra 50’erne og de prøvede også ihærdigt at få folk med. Forsanger Ty Taylor stod for alt energien og som en anden James Brown dansede han rundt på scenen, såvel som nede blandt det forreste publikum og han var da også lige nede og svømme en tur på folks hænder. Ingen tvivl om at de leverede det de skulle, men opgaven var bare endnu engang for stor en mundfuld, for en ellers erfaren Ty Taylor og resten af Vintage Trouble.

Endelig var det blevet tid til AC/DC. Alle på pladsen havde ventet det meste af dagen på enten at se eller gense, det ikoniske band, med den ikoniske guitarist, Angus Young.
De lagde ud med sangen ”Rock or Bust”, et nummer fra den nye plade af samme navn. Men lad jer ikke narre. I kølvandet af en live koncert med AC/DC, lyder dette nummer allerede som en klassiker bandet har spillet i flere år og en perfekt starter på en gylden aften i bedste selskab.

”I hope you like Rock ’n’ Roll, cause that’s all we do” skriger Brian Johnson i mikrofonen med sin hæse stemme til starten af “Shoot to Thrill”. Mens han bevæger sig rundt på scenen med sin se-mig-attitude og store armbevægelser, som skulle han skubbe sig igennem det hav af jublende mennesker der står nede foran scenen. Angus Young ligeså hoppende rundt med sine utallige Gibson SG guitarer, mens han prøvede at finde en grimasse der kunne passe.

Hele aften får vi serveret en masse velkendte klassikere, som folk skråler med på og luftguitaren bliver flittigt hevet frem til tonerne af ”Back in Black”, ”Dirty deeds done dirt cheap”, ”Thunderstruck”, ”Hells Bells” og ”You shook me all night long”. AC/DC hiver bogstaveligt talt sangene ud af ærmet på Angus Young’s bordeux-røde skoleuniform. Så snart han slår de første toner an, så følger Stevie Young, Cliff Williams og Chris Slade trop i baggrunden, uden de store chancer for at “skinne”. Brian Johnsons og Angus Youngs energiudladninger i form af sang og guitarsoli, går det lige i smilebåndet. For hvor fanden har de den energi fra?
Imellem alle herlighederne får vi også udstikkerne fra det nye album i form af ”Play Ball” og ”Baptism by Fire”, der for min skyld godt måtte ha’ været erstattet med endnu flere klassikere og med AC/DCs bagkatalog er der en mange sange at vælge imellem..

Mod slutningen eksploderede folk til ”T.N.T”, ”Whole Lotta Rosie” og ”Let there be Rock” sidstnævnte med en 15-minutters guitar solo fra den 60-årige Angus Young, der kan genoplive enhvers drengedrøm om selv at kunne spille den fede spade. Som afslutning på hele koncerten får vi de udødelige klassikere ”Highway to hell” og sangen der hylder bandet, musikken og ikke mindst alt hvad rocken har bragt med og vil bringe med sig i fremtiden ”For those about to Rock (we salute you)”

Takket være Angus Young og Brian Johnson leverede AC/DC endnu en storslået koncert. Men man kan godt mærke at bandet har mere med i bagagen end sidst de var her. Med Malcom Youngs uundgålige fravær på grund af demens og den skandaleramte trommeslager Phil Rudd som de måtte smide ud af bandet.
Så hvad mon AC/DC planer er for fremtiden og får vi dem mon at se på dansk grund igen?

Setliste:

Rock or Bust
Shoot to Thrill
Hell Ain’t a Bad Place to Be
Back in Black
Play Ball
Dirty Deeds Done Dirt Cheap
Thunderstruck
High Voltage
Rock ‘n’ Roll Train
Hells Bells
Baptism by Fire
You Shook Me All Night Long
Sin City
Shot Down in Flames
Have a Drink on Me
T.N.T
Whole Lotta Rosie
Let There Be Rock

Ekstranumre:
Highway to Hell
For Those about to Rock (We Salute You)

ANTAL STJERNER

AC/DC Roskilde 2015

Del denne artikel

Seneste artikler

Populære kategorier

AC/DC, Roskilde dyrskueplads 2015 Kanonerne var kørt i stilling og klokken ringede endnu engang til lektion. Rock ’n’ Roll stod øverst på skemaet og Angus Young & Co. gjorde det de har haft i sinde at gøre i mange år. At lære verden om Rock...Storslået Folkefest