Alice Cooper

Et formidabelt syretrip

-

Anmeldelse af: De Forbandede – Menneske. Udgivet 12. maj 2023.

Dansk syrerock har flere afstikkere og kunstnere under sin paraply. Men De Forbandede har altid kunnet et eller andet særligt, og nu er de tilbage i stor stil.

 

Bandets dansksprogede musik har strakt sig over to albums. Hvor det seneste, Den Evige Nat, udkom i 2017. Et par singler er det også blevet til siden da, og nu står jeg med en mastodont af et dobbeltalbum i ørene. Menneske rummer intet mindre end 19 sange. Men jeg glæder mig til at se, om gruppens sangskrivning kan bære en sådan rejse.

Der åbnes med “Horisontens Tomhed”, og igennem den og de efterfølgende første sange “Stemmer I Disen” og “Brænd Mig” er jeg vild med, hvor mange facetter bandet formår at ramme: Fra den tunge, syrede drømmende rytme med orgel i baggrunden til fræsende guitarer videre over til den mere introverte vibe.

Imellem de mange skift er der hele tiden en rød tråd, og bandet taber bestemt ikke fokus. Et nummer som “Stjernetåger” er vanvittigt fængende og tigger om at blive sunget med på foran den nærmeste scene.

Der bliver endda kylet skrig ind i “Sort Inferno”, før endnu en lækker psykedelisk solo fræser afsted.

I flere af sangene bevæger bandet sig ud på en længere spilletid på over syv minutter med blandt andet “Eva”, “Næb” og den afsluttende, “Menneske”. Det er modigt af gruppen at turde eksperimentere lidt mere med den slags.

Det er også en succes, da deres musik ånder på en anden måde, og et instrumentalt og langsomt nummer som “Eva” er et melankolsk bekendtskab på den her tur, men 100 % perfekt placeret midt i skiven. Den giver lytteren tid til trække vejret.

Et nummer som “Harmageddons Vej” har akustisk guitar og messende kor. Nummeret sætter billeder i hovedet af en næsten middelalderlig baggrund og skiller sig godt ud med færre elementer, der formår at fastholde ens interesse.

Vokalen er ikke det mest varierede, men den passer på sin egen måde ret perfekt til det univers, De Forbandede skaber.

Menneske er en lille genistreg og føles slet ikke for langt. Man er underholdt hele vejen igennem, og det her er bestemt værket, der burde gøre De Forbandede fortjent til de større scener.

Det her er din sommers soundtrack til de sene nattetimer fuld af fordybning.

Gabriel Leikersfeldt Rasmussen
Gabriel Leikersfeldt Rasmussen
Forsanger i Anthropoid Idol, spiller med DJ Navlebrødrene på Zeppelin Rock Bar + dedikeret Metal A Day skribent

ANTAL STJERNER

De Forbandede - Menneske

Del denne artikel

Seneste artikler

Populære kategorier

Anmeldelse af: De Forbandede - Menneske. Udgivet 12. maj 2023. Dansk syrerock har flere afstikkere og kunstnere under sin paraply. Men De Forbandede har altid kunnet et eller andet særligt, og nu er de tilbage i stor stil.   Bandets dansksprogede musik har strakt sig over to...Et formidabelt syretrip