Alice Cooper

Hil healende Heilung!

-

Anmeldelse af: Heilung – Futha. Release 28. Juni 2019 via Season of Mist.

“All is well” – yes, very well

Heilung er et neofolk-vikinge-metal-world band med tre medlemmer: danske Christoffer Juul, tyske Kai Uwe Faust og norske Maria Franz. De synger på forskellige gamle nordiske sprog, som de fleste (undertegnede inklusiv) ikke kan forstå. Derfor er der også venligt vedlagt forklaringer til albummet og alle sange.
Deres generelle tema er nordisk mytologi, ligesom Bersærk, Amon Amarth og Marvels superhelt Thor, hvilket (næsten) altid glæder en dansker.

Men Heilung er anderledes end ALLE andre.

Heilungs musik er meget abstrakt – det består kun af vokaler, forskellige slagtøjsinstrumenter og fløjter. Det er meget intensivt, og man bliver tvunget til at lytte endnu mere opmærksomt. I starten lyder det ekstremt underligt, men når der er gået et par minutter, har man vænnet sig til stilen og lydbilledet. Og så åbner en ny dimension sig for en, og man kan kun sige “wauw”.

Futha består af 9 numre på i alt 73 minutter. Gennemsnitslængden på sangene er derved over 8 minutter, hvor den længste varer over 14 minutter. Ødelægger længden sangene og oplevelsen? Nej, det er meget stemningsfuldt, og man kommer nemt ind i en trance. “Futha” er et gammel nordisk ord, som er meget svært at oversætte, fordi det kan forstås på mange forskellige måder. Men “Heilung” betyder healing på tysk, og det lever numrene i dén grad op til.

De to nye numre “Othan” og “Hamrer Hippyer” blev også udgivet på livealbummet Lifa fra 2017.

I 2015 udgav Heilung deres debutalbum, Ofnir, som var et meget maskulint album. Futha er modstykket til dette med feminine sider; både fordi teksterne stammer fra gammel islandsk poesi med hellige og magiske kvinder som hovedpersoner, og fordi der er mere kvindelig vokal på skiven.

Musikalsk er der ikke én finger at sætte på albummet. Lyrikken er svær at bedømme pga. den sproglige barriere, men det lyder fandme godt! Sangene flyder lidt sammen, men de er originale og smukke, og derfor giver jeg Heilung og Futha 4,5 ud af 5 stjerner. Deres koncert på Copenhell 2019 var også lige så unik og abstrakt.

 

Trackliste:
“Galgaldr” (The beginning of the end) 10:22
“Norupo” (The norwegian rune poem) 4:18
“Othan” (Odin) 10:18
“Traust” (Blessing of release) 9:49
“Vapnatak” (The ritual of raising the weapons in order to swear allegiance to the chieftain in times of battle, blessed by the lord of war) 4:03
“Svanrand” (For the female warriors) 3:36
“Eliagar” (The ice-rivers or waves that constantly flow, vaporise, condensate and freeze over in the omnipotent void Ginnungagap, at the beginning of creation in Norse mythology) 8:45
“Elddansurin” (Ovation to fire, celebrating this life giving and yet deadly element) 8:06
“Hamrer Hippyer” (All is well) 14:16

 

Mads Pristed
Mads Pristed
Grafiker, lærerstuderende og finnofil 🇫🇮

ANTAL STJERNER

Heilung - Futha

Del denne artikel

Seneste artikler

Populære kategorier

Anmeldelse af: Heilung - Futha. Release 28. Juni 2019 via Season of Mist. “All is well” - yes, very well Heilung er et neofolk-vikinge-metal-world band med tre medlemmer: danske Christoffer Juul, tyske Kai Uwe Faust og norske Maria Franz. De synger på forskellige gamle nordiske sprog,...Hil healende Heilung!