Alice Cooper

Ravnen flyver stadig med Sonata Arctica

-

Anmeldelse af Sonata Arctica -Talviyö. Udgivet 6. september via Nuclear Blast Records.

Sonata Arctica er et af de bedste og mest populære finske metalbands sammen med bl.a. Nightwish, Amorphis, Koorpiklaani, Apocalyptica, Children Of Bodom og Wintersun. Men er de stadig lige så gode?

 

Sonata Arctica har siden 1999 udgivet 9 studiealbums, som efter min mening har svinget meget i kvalitet. Fra mesterværkerne Silence, The Days of Grays og Stones Grow Her Name til skuffelserne Pariah’s Child og The Ninth Hour. De to sidstnævnte er deres seneste, så det var med en vis spænding (lave forventninger), jeg skulle høre deres tiende plade, Talviyö.

Talviyö betyder ‘Vinternat’ på finsk, hvilket er en meget passende titel, også selv om det kun er én ud af de 11 sange, der handler om vinter(nætter) – det er “Message From the Sun”, som handler om nordlys. Men stemningen på hele albummet emmer af sne, frost, kulde og vinter – og man nyder det.

“Ismo’s Got Good Reactors” er et instrumentalnummer, hvor specielt guitaren er i fokus. Det får tankerne til at lede hen på guitarsolo’erne i deres gamle “Wildfire” part 1, 2 og 3, og det er skønt! Keyboardspiller, Henrik Klingenberg, og guitarist, Elias Viljanen, brillerer på deres instrumenter – ikke kun på dette nummer, men også resten af skiven.

På “Who Failed The Most” refereres der muligvis til J.R.R. Tolkien og Metallica, når forsanger, Tony Kakko, synger “You decides who is the lord of the rings and master of puppets”. Om det bare er et hændeligt tilfælde eller ej, er ikke til at sige. Om ikke giver andet giver det stof til eftertanke.

De to første singler, “A Little Less Understanding” og “Cold”, er gode sing-a-long numre, som alle kan være med på. Specielt førstnævnte sætter sig fast i ens underbevidsthed, og man får omkvædet “Yes, you will be free, Once you know what’s good for thee, But tonight you really need, A little less understanding” på hjernen. Det er rart med en sang, som udtrykker, at man ikke altid har brug for sympati på en sober måde.

“The Raven Still Flies With You” er en typisk Sonata-ballade som “Letter To Dana”, “Tallulah” og “Love”. Tony Kakko klynker næsten ikke længere, han lyder mere positiv og håbefuld – det er herligt.
Ravnen (og ulven) er tilbagevendende dyr i Sonatas univers, så det er godt, at de også eksisterer på dette album (også på coveret) – det glæder i hvert fald en gammel fanboy. Derfor er det også et af de bedste numre på pladen.

Dette er ikke Sonata Arcticas bedste udgivelse, men det er absolut heller ikke deres ringeste. Det er ikke så progressivt og episk, men mere low-key. Det er kun en god ting og for det får Sonata Arctica 4 stjerner.

 

Trackliste:

Message From The Sun
Whirlwind
Cold
Storm The Armada
The Last Of The Lambs
Who Failed The Most
Ismo’s Got Good Reactors
Demon’s Cage
A Little Less Understanding
The Raven Still Flies With You
The Garden

Mads Pristed
Mads Pristed
Grafiker, lærerstuderende og finnofil 🇫🇮

ANTAL STJERNER

Sonata Arctica - Talviyö

Del denne artikel

Seneste artikler

Populære kategorier

Anmeldelse af Sonata Arctica -Talviyö. Udgivet 6. september via Nuclear Blast Records. Sonata Arctica er et af de bedste og mest populære finske metalbands sammen med bl.a. Nightwish, Amorphis, Koorpiklaani, Apocalyptica, Children Of Bodom og Wintersun. Men er de stadig lige så gode?   Sonata Arctica har...Ravnen flyver stadig med Sonata Arctica