Alice Cooper

Svenskens aarhusianske indtog

-

Anmeldelse af Soilwork + Eradikated. VoxHall, Aarhus. D. 19/10-2023.

Soilwork gav den godt med gas og luftede en bredt funderet sætliste, da de besøgte smilets by. 

 

Foto: Rolf Meldgaard / www.rolfrawphotography.dk

 

Eradikated

Noget af det første, der bemærkes, idet man kommer ind på det ellers efterhånden nærmest hjemlige spillested VoxHall denne aften, er, at balkonen rent faktisk er taget i brug. “Der må være blevet solgt en del billetter”, siger jeg til mig selv, imens jeg mærker stemningen med et glas fadøl i hånden. En IPA. Det er de fleste øl jo efterhånden. Fremmødet er ellers ikke prangende, i hvert fald ikke endnu. Lyset slukkes, og på går aftenens opvarmning, det unge svenske thrashmetal-band, bærende navnet Eradikated.

Musikken er nærmest ligeså klassisk thrash, som navnet antyder, og der er i den grad fart over feltet for de unge svenskere. De stakkerede riffs blandes med de voldsomme til tider meget Slayer-inspirerede trommerytmer, imens frontmand, Elvin Landaeus Csizmadia, får brølet sine budskaber ud af sine lungers fulde kraft. I thrash metal skal der være rigeligt af hæsblæsende soli, og det har Eradikated helt klart også forstået, for deres leadguitarist, Ragnar Östberg, spiller afsindigt fed soli, hvor særligt hans arbejde med overtoner og floyd rose blandet med hurtige løb er enormt effektive og bringer godt liv i musikken.

Generelt har gruppen en tydelig forkærlighed for Slayer, men det føles samtidig ikke som om, at bandet alene er inspireret af thrash-legenderne. Der spores også en del af de mere klassiske teutonisk-lydende voldsomme riffs- og fraseringer fra Csizmadia leder ind imellem tankerne imod den mere tyske thrash a la tidligere Kreator. Musikken leveres umiddelbart skarpt og med god sans for stilen og den hårde og ubarmhjertige attitude, som gør thrashmetal til den fornøjelse, som den ind imellem er live.

Hvad gruppen til tider ikke helt lever op til i forhold til originalitet, har de så til gengæld iver og kampgejst. Gruppen fremfører deres musik med en flot intensitet, hvor der så godt som konsekvent er stor energi fra scenekanten. Eradikateds egentlige udførelse af musikken ligger på et rigtigt højt niveau, hvilket også resulterer i, at den velkendte ‘danske model’ med et kæmpestort hul i publikum helt oppe foran scenen løbende bliver lappet. Til trods for at fremmødet bliver bedre, og gruppen faktisk får ganske fine bifald imellem sangene, lader det dog ikke helt til, at de får totalt tryllebundet aftenens publikum. Der anes lidt sporadisk små-headbanging rundt omkring i lokalet, og bandet vinder da uden tvivl også nogle fans, men voldsommere bliver det desværre ikke. Deres egen optræden samt fremførelse af musik kunne dog godt have fortjent og trængt til et mere energisk publikum.

Eradikated fra Skåne viser, at det godt kan betale sig for de store drenge at hive nogle af de mere uskrevne bands med sig på turné. Det umiddelbart unge band leverer i hvert fald en imponerende energisk og velspillet thrash-koncert, der til trods for ikke at være sindssygt original er enormt kraftig, medrivende og ikke mindst autentisk udført.

 

Soilwork

Da aftenens hovednavn går på, er det til et noget mere pakket VoxHall, end hvad vi just har oplevet til Eradikated. Nu bemærker man da netop også, hvorfor balkonen for en gangs skyld er taget i brug til en metalkoncert. Fremmødet bliver som forventet rigtigt godt nu, hvilket også betyder, at publikum fylder godt ud i salen her til aften. Der er lidt andre boller på suppen, end da gruppen sidst var i byen, hvor de headlinede den sagnomspundne Royal Metal Fest sidste år.

Soilwork er et topprofessionelt band. Hvis man af en eller anden grund ikke skulle tro dette (hvilket jo mildest talt ville være fjollet), må man efter at overvære aftenens fremførelse kunne indse det. Gruppens show er godt og stramt skruet sammen, imens musikken er rigtigt skarpt leveret af et tydeligt glad og ikke mindst velspillende orkester. Smilene står frem på især forsanger, Björn Strids, ansigt, der med sin stærke vokal og performance sætter slagets gang.

Den tidligere lidt trætte tilgang til dansegulvet erstattes under Soilwork med noget mere gåpåmod og intensitet, hvilket naturligvis resulterer i, at der opstår flere ganske hæderlige moshpits til ære for det svenske indtog. Soilwork kvitterer igen med et energisk show, hvor gruppen kommer rigtigt godt rundt på scenen. Især nyeste medlem, Simon Johansson, der ligeledes svinger øksen i Memory Garden og Wolf, bevæger sig godt fra fløj til fløj, imens han fyrer de melodiske og til tider små-thrash-inspirerede riffs af.

Bandets sammenspil sidder umiddelbart dejligt stramt på VoxHall denne aften, hvor riffsne leveres skarpt skåret, imens Bastian Thusgaards trommespil til stadighed imponerer i sit brede soniske udtryk. Bassen lægger en glimrende bund, men gør ellers ikke så stort et væsen af sig, hvorimod keyboardsne på fin vis får vist deres værd i forhold til Soilworks melodiske dødsmetal. Soilwork er ikke et band, der rent musikalsk konsekvent tiltaler lige denne anmelder, men live her til aften får flere af numrene alligevel nakken til at bøje med det resultat, at håret unægteligt vil blive filtret. Dette sker nærmest automatisk igennem svenskens medrivende aarhusianske indtog.

Ganske naturligt er gruppens seneste udspil, Övergivenheten, det bedst repræsenterede album i aftenens sætliste, der foruden den kaskade af numre fra det seneste album indeholder et godt udvalg fra gruppens bagkatalog. Sætlisten går til trods for min egen umiddelbare uvidenhed i forhold til meget af den nærmest rent ind hos aftenens publikum, hvor energiniveauet holdes højt nærmest hele koncerten igennem. Til trods for det høje energiniveau kommer koncerten dog heller aldrig til et afgørende klimaks her til aften.

Lyden er under koncerten varierende imellem glimrende og fremragende. Koncerten starter ud med lidt udvasket lyd, hvor især den ene guitar ikke går helt klart nok igennem, imens vokalen lige fortjener et lille nyk op. Generelt fungerer lyden dog godt for Soilwork her til aften med et lækkert varieret lydbillede, der giver plads til både effektiv og velspillet soli, storladne keyboards og en god blanding imellem growls og flot høj, ren vokal.

Soilwork beviser, at de stadig i dag leverer velspillede og medrivende koncerter. De har i hvert fald formået at få det ellers lidt torsdags sløve aarhusianske publikum lidt op i gear, med en glimrende opvisning i svensk melodisk dødsmetal i smilets by.

ANTAL STJERNER

Eradikated
Soilwork

Del denne artikel

Seneste artikler

Populære kategorier

Anmeldelse af Soilwork + Eradikated. VoxHall, Aarhus. D. 19/10-2023. Soilwork gav den godt med gas og luftede en bredt funderet sætliste, da de besøgte smilets by.    Foto: Rolf Meldgaard / www.rolfrawphotography.dk   Eradikated Noget af det første, der bemærkes, idet man kommer ind på det ellers efterhånden nærmest hjemlige spillested...Svenskens aarhusianske indtog