Alice Cooper

The HU farer i struben på deres lyttere

-

Anmeldelse af: The HU – Rumble of Thunder. Release d. 2. september 2022 via Better Noise Music. 

Strubesyngende The HU sætter “almindelig” folkmetal kniven for struben med torden og lynild!

 

Nå, det må være nok være nok ordspil for nu.

The HU er opkaldt efter det gamle mongolske rige, Hunnu (år 200 f.v.t), hvorfor det også er grunden til, at de kalder deres genre for “Hunnu rock”. Bandet består fire mænd: Galbadrakh “Gala” Tsendbaatar og Enkhsaikhan “Enkush” Batjargal, der begge spiller på morin khuur (mongolsk hestehoved-violin) og synger (throat singing/strubesang), Nyamjantsan “Jaya” Galsanjamts, der spiller på tumur hhuur (mongolsk jødeharpe), tsuur (mongolsk fløjte) og synger (throat) og Temuulen “Temka” Naranbaatar, der spiller på tovshuur (mongolsk guitar/mandolin) og synger kor.
Derudover har de fire gæstemedlemmer, når de turnerer, der spiller på guitar, bas, trommer, percussion og jødeharpe (tumur hhuur). 

I september 2019 udgav HU deres debutalbum, The Gereg, hvorfra hitsinglerne “Yuve Yuve Yu”, “Wolf Totem” med Jacoby Shaddix fra Papa Roach og “Song of Women” med Lzzy Hale fra Halestorm stammer fra. Fra Rumble of Thunder er “Black Thunder” allerede blevet udgivet i to dele samt “This Is Mongul”.

Apropos Rumble of Thunder så består pladen af 13 numre (“Black Thunder” i to versioner; en der varer 4:15 og extended, der er 8:59). De fleste af sangtitlerne er på engelsk, selvom sangteksterne er på mongolsk, hvilket nok skyldtes de vestlige fans, der ikke kan udtale “Bii Biyelgee” korrekt eller “Шулуун заяатай Монгол” (“Upright Destined Mongol”). 

Instrumenterne er som nævnt mest violin/guitar-lignende strengeinstrumenter, hvilket passer meget godt ind de flestes europæers indtryk af, hvad folkmetal/rock er i forhold til indiske Bloodywood, der har mere nu-metalliske rap-vokal og elektroniske elementer i deres sange. 

Mange af sangene er meget unisonespecielt i vokalerne, så det bliver svært at høre forskel på dem med det rene øre. Men “Mother Nature” skruer tempoet lidt ned, og nye landskaber udfolder sig. Samtlige numre er meget rytmiske, hvilket er meget til at holde på deres form – i modsætning til hvis, der kun var violiner, celloer eller guitarer. Der er ingen dårlige numre, men måske kunne de have nøjes med at have den lange version af “Black Thunder” med.

Dropkick Murphys, Korpiklaani og Eluveitie har samme folkede lydbillede som HU, men sidstnævnte er både nyere og ældre; deres univers trækker på flere hundrede års mongolsk historie og kultur, ligesom Heilung, der bruger det nordiske som afsæt. Fordelen ved HU er, at deres strengeinstrumenter er mere genkendelige ligesom Wardruna, så deres melodier lyder knapt så invasive som Heilung, når de spiller på alverdens percussion. Deres uforståelige lyrik har de også tilfælles, men det gør ikke noget, når man alligevel hverken fatter norrønt eller mongolsk. 

The HU udfordrer næsten samtlige andre aktuelle metalbands og lytteren i både at være traditionsrige og innovative. Taget i betragtning af at dette kun er HUs andet album, så er det imponerende, at de har så godt styr på deres stil. HU knows what they are doing. HU cares. The HU og Rumble of Thunder får 5 stjerner. 

Det var planen, at HU og Lordi skulle varme op for Sabaton på deres Europa-turne i marts 2022, men det blev udsat pga. COVID, men til gengæld spiller HU solo i Den Grå Hal på Christiania d. 31. oktober – juHU! 

 

Rumble of Thunder tracklist:

 1. This Is Mongol (Энэ бол Монгол) 
 2. Yut Hövende (Ют Ховендэ) 
 3. Triangle (Гурвалжин) 
 4. Teach Me (Надад заа) 
 5. Upright Destined Mongol (Шулуун заяатай Монгол) 
 6. Sell the World (Дэлхийг зарах) 
 7. Black Thunder (Хар аянга) 
 8. Mother Nature (Байгаль эх)
 9. Bii Biyelgee (Бие биелгээ) 
 10. Segee (Сэгээ) 
 11. Shihi Hutu (Шихи Хуту) 
 12. Tatar Warrior (Татар дайчин)
 13. Black Thunder (Extended)
Mads Pristed
Mads Pristed
Grafiker, lærerstuderende og finnofil 🇫🇮

ANTAL STJERNER

The HU - Rumble of Thunder

Del denne artikel

Seneste artikler

Populære kategorier

Anmeldelse af: The HU - Rumble of Thunder. Release d. 2. september 2022 via Better Noise Music.  Strubesyngende The HU sætter "almindelig" folkmetal kniven for struben med torden og lynild!   Nå, det må være nok være nok ordspil for nu. The HU er opkaldt efter det gamle...The HU farer i struben på deres lyttere