Alice Cooper

Velfungerende sammensurium

-

Anmeldelse af: Elder + Kadavar – ELDOVAR – A Story Of Darkness & Light. Udgivet 03. december 2021 via Robotor Records.

Elder og Kadavar har brugt nedlukningsperioden kreativt ved at gå sammen for at lave en plade, der er i sin helhed er mere end hvad, de enkelte summer tilføjer.

 

Et sammensurium af dele, der tilsammen yder mere og anderledes end forventet; et tilfælde, hvor de enkelte dele passer sammen anderledes end nødvendigvis burde. Sådan kan den nye plade, som Elder og Kadavar netop har udgivet sammen, beskrives.

Albummet, ELDOVAR – A Story Of Darkness & Light, minder ikke rigtigt om hverken Elder eller Kadavar. Det lyder heller ikke just som om, man bare har taget de to bands og fusioneret dem. Nej, bliver til noget andet og på mange måder større, end hvis de to bands blot var gået sammen for at lave en sammensmeltning imellem de to bands’ forskellige tilgange til stonergenren. Med Eldovar får vi altså ikke just en metervare plade, og på den måde er det heller ikke nødvendigvis et album, der sætter sig totalt fast i lytterens hukommelse ved første gennemlytning. Faktisk fortjener albummet også det mere, for når man først læner sig tilbage og hengiver sig totalt til musikken, opdager man, hvor godt det hele egentlig svinger.

Ved første gennemlyt kan man muligvis føle sig lidt skuffet over den manglende vildskab i forhold til, at det altså er Kadavar og Elder, der spiller her. Fra begge disse bands er vi normalt vant til, at der kommer lidt mere knald på den. Sådan er det sjældent på ELDOVAR…, der i stedet for at sætte stort fokus på umiddelbarhed vælger at gå i dybden på den mere eksperimenterende og konstant udviklende progressive tilgang, som man havde til musikken tilbage i 70erne. Det her album emmer stadig af den enorme dyrkelse af en retro tilgang til musik, som er kendetegnende for begge de bands, der her er gået sammen. Vi er altså stadig i retroland, men alligevel føles dette album som et fremmed bekendtskab; en fremmed, der alligevel bringer en et skud af deja-vu, det ukendte bliver altså på sin vis velkendt.

Hvor man normalt indenfor genren oplever klare paralleller til særligt Black Sabbath og den stil, de var med til at skabe tilbage i 70erne, så er det som om, at Elder og Kadavar har valgt at skue mere i den syrede og progressive retning og haft en tilgang til musikken, mere lig med Pink Floyd og King Crimson end Black Sabbath. Dette er lykkedes dem ret godt på ELDOVAR…, hvor særligt Pink Floyd inspirationerne står utroligt skarpt. Særligt klart står denne inspiration på nummeret “Blood Moon Night”, som emmer af skønhed bag sig deprimerende ydre. De vekslende vokaler bringer endnu mere Pink Floyd på bordet lige her.

Sammenspillet rykker igennem hele albummet, især når der sporadisk kommer bare lige lidt mere smæk på. Hovedsageligt er dette album dog mere afdæmpet og indadvendt i sit udtryk, og det er måske netop derfor, at afvekslingen rammer så solidt, som den gør. Bevares, vi er aldrig helt ude, hvor det bliver decideret tungt og voldsomt, men selv bare en anelse pirrer altså sanserne hos lytteren igennem dette album. Til trods for på mange måde at være et klart guitarbaseret album så er det altså bassen, der virkelig sætter krydderi på eksistensen af dette album. Bassen formår at spice mindre interessante stykker op og spiller enormt lækkert og til tider ret subtilt imellem de andre instrumenter. Dette kommer nærmest som konstante overraskelser ved de gentagende gennemlytninger, albummet får her på matriklen.

Til tider kan det godt føles lidt for afdæmpet, især hvis man går ind med det mindset, at dette bør være et metalalbum. Således kan det altså godt føles som om, at der går tomgang i den ind imellem på albummet. Heldigvis er det dog også et album, der er i konstant udvikling, og dette afhjælper ofte følelsen af tomgang. Der sker simpelthen ufatteligt meget igennem dette album, hvor langt det meste fungerer enormt godt. Samtidig kan man godt mærke, at dette er en idé, der er affødt af jamsessions imellem medlemmerne fra de to grupper. Det er ganske tydeligt, at der er lagt vægt på, at det skal flyde organisk og på intet tidspunkt føles forceret.

Albummets produktion sidder helt ærligt lige i skabet. Der er absolut intet, jeg personligt ville ændre eller røre ved. Denne produktion spiller enormt godt overens med stilen, og den enorme klarhed blandet med den meget retro-inspirerede produktion bidrager til, at samtlige instrumenter får lov til at skinne igennem. Ligeledes virker det til, at gruppen samt deres producer har tænkt dynamikken i lydbilledet enormt godt igennem. Vokalerne fungerer godt ligeledes godt sammen, og man får i sandhed en følelse af et band, der ikke blot har en forsanger.

Begge bands viser, at de har kreative kræfter udover, hvad man som beskuer og lytter ellers umiddelbart ville have forventet. ELDOVAR… formår igennem sine knap 45 minutters varighed at fange den opmærksomme lytter og lade den uopmærksomme og umiddelbare lytter blive hjemme.
Dette er bestemt ikke et album for alle, nej, faktisk tror jeg, at jeg selv kender adskillige personager, som vil betragte dette værk for kedeligt – og jeg vil sågar kunne forstå dem! Sagen er bare, at albummet rent faktisk spiller enormt godt, hvis blot du køber præmissen, og gør dig klar til at entrere en drømmeverden, som du ikke nødvendigvis havde forestillet dig, at du nogensinde skulle sætte dine fødder i.

Elder og Kadavar kommer altså godt ud af deres hjemsendelseseksperiment, om end det til tider kan blive lidt trægt og køre ud af en lidt for lang syrespids.
Det er et projekt med enormt potentiale også umiddelbart mere, end hvad der leveres. Som helhed spiller albummet super fint, men det kræver opmærksomhed for at komme til sin fulde ret.

ANTAL STJERNER

Elder + Kadavar - ELDOVAR - A Story Of Darkness & Light

Del denne artikel

Seneste artikler

Populære kategorier

Anmeldelse af: Elder + Kadavar - ELDOVAR - A Story Of Darkness & Light. Udgivet 03. december 2021 via Robotor Records. Elder og Kadavar har brugt nedlukningsperioden kreativt ved at gå sammen for at lave en plade, der er i sin helhed er mere end...Velfungerende sammensurium