Alice Cooper

Wardrunas vilde hvide ravne rammer rigtigt

-

Anmeldelse af: Wardruna – Kvitravn. Release d. 22. januar 2021 via Columbia/Sony Music. 

 

Kvitravn betyder “hvid ravn”. Hvid symbolisere bl.a. det rene og uskyldige, mens ravne ofte symboliserer synd, ådsler og død. De modsætninger passer perfekt sammen, næsten ligesom dualitet, Yin & Yang, bare mindre klichéfyldt.

 

Wardruna er et norsk band og består af seks medlemmer: frontfigur, Einar Selvik, der synger og spiller taglharpa (strengeinstrument med bue), kravik-lyre (strengeinstrument (uden bue) samt bukkehorn (blæseinstrument), Eilif Gundersen, der spiller bukkehorn, lur (blæseinstrument), fløjte og er backing vocals.
John Stenersen, der spiller mora-harp (strengeinstrument), Lindy-Fay Hella, der synger, Arne Sandvoll, der er perkussionist og backing vocals samt HC Dalgaard, der er trommeslager, perkussionist og backing vocals. Kvitravn består af 11 numre, som bliver sunget på nynorsk/oldnordisk. Jeg forstår ikke så meget/minimalt, men det lyder virkelig godt! Det er indbegrebet af Norden: Nordisk lyd, stilmæssigt og så er det også gamle nordiske instrumenter, de spiller på. Det er storladent, men uden at virke prætentiøst. Det er abstrakt, men uden at være urelaterbart.  

Deres fire tidligere udgivelser, Skald (2018) og trilogien Runaljod: Ragnarok (2016), Yggdrasil (2013) og Gap Var Ginnunga (2009) har samme livskraft, men Kvitravn er en anelse mere episk, og det er tydeligt, at produktionen er bedre og dyrere – på den gode måde.

I forhold til Heilungs seneste udgivelse, Futha (fra 2019 – læs anmeldelsen HER), som jeg anmeldte og var meget begejstret for, minder Futha og Kvitravn lidt om hinanden. Men Wardruna er mere melodiøse bl.a. med deres strengeinstrumenter end Heilung, som er mere rytmiske med deres perkussion/slagtøjsinstrumenter. Hvad man er mest til, er jo en smagssag, men jeg kan lide begge dele. 

Jeg har tidligere kun hørt og læst om Wardruna, hvilket jeg ærgrer mig over, fordi de er mindst lige så spændende som de store metalbands, selvom de overhovedet ikke er metal, men nærmere folk. 

Nogen metalfans tror, at vikinger selv ville have lyttet til “vikingemetal” som Amon Amarth, Ensiferum og Týr, hvis de eksisterede på det tidspunkt. Men Johan Hegg fra Amon Amarth har sagt, at han ikke tror, at det ville være tilfældet, men at det ville folkemusik i stedet. Det kan jeg kun være enig i, når jeg lytter til dette album: Jeg kan se vikingetiden for mig med festerne, togterne og det mere primitive/vilde liv.

De bedste numre på pladen er “Munin” og “Kvit Hjort”, der er så episke og fuldendte, at man ikke behøver en musikvideo for at forstå deres univers, som ellers er flot fremstillet i videoerne til “Skugge” og titelnummeret “Kvitravn”.

Jeg gav Heilung og Futha 4,5 stjerner for det overraskende, hypnotiserende og mystiske. Wardruna og Kvitravn er knapt så overraskende, men lige så hypnotiserende og mystisk og derfor får de også 4,5 stjerner “med pil opad”. 

 

Kvitravn nummerliste:

  1. Synkverv (“Drejesyn”)
  2. Kvitravn (“Hvid ravn”)
  3. Skugge (“Skygge”)
  4. Grá (“Grå”)
  5. Fylgjutal (“Fetchs tale”)
  6. Munin (“Minde”)
  7. Kvit Hjort (“Hvid hjort”)
  8. Viseveiding (“Jagtens sang”)
  9. Ni (“9”)
  10. Vindavlarljod (“Den vind-avledes sang”)
  11. Andvevarljod (“Åndens væveres sang”)
Mads Pristed
Mads Pristed
Grafiker, lærerstuderende og finnofil 🇫🇮

ANTAL STJERNER

Wardruna - Kvitravn

Del denne artikel

Seneste artikler

Populære kategorier

Anmeldelse af: Wardruna - Kvitravn. Release d. 22. januar 2021 via Columbia/Sony Music.    Kvitravn betyder “hvid ravn”. Hvid symbolisere bl.a. det rene og uskyldige, mens ravne ofte symboliserer synd, ådsler og død. De modsætninger passer perfekt sammen, næsten ligesom dualitet, Yin & Yang, bare mindre...Wardrunas vilde hvide ravne rammer rigtigt