Alice Cooper

Interview med Heri Joensen: “Det er baseret på ægte folkemusik”

-

Imellem Ensiferum og Alestorm spillede deres koncerter i Roskilde mandag aften, tog vi en snak med forsanger, guitarist og komponist, Heri Joensen, fra Týr, i deres egen tourbus. 

 

Foto: Privat

 

I har lige spillet jeres koncert i Roskilde. Hvordan går det?

“Meget fint, det var en fed koncert. Publikum var aldeles enestående, det var bare en positiv og opløftende følelse hele vejen.”

Også selv om det var en lidt kort fornøjelse?

“Ja, det er den tid, vi får på sådan et arrangement; vi har 50 minutter at gøre godt med – der er ingen forhandlinger om det, vi tog den. Det er lidt federe, når man er nummer ét og kan spille i 1,5 time, men sådan er det.” 

 

I september 2022 spillede I til Udgårdsfest i Pumpehuset, hvordan husker I den aften?

“Det var meget fint. Det var ret længe siden dengang, jeg havde været i Pumpehuset, og det var hyggeligt at se igen, det ligner sig selv, og det står der stadig. Vi spillede nogle af vores allerførste koncerter dér, og der var propfyldt. Jeg tror, at der var udsolgt, det var utroligt.” (Læs anmeldelsen af Týrs koncert i Pumpehuset her)

 

Hvordan var samarbejdet med Jacob Hansen (som producer) på Battle Ballads?

“Det har været fint, han har ikke produceret så meget, det er mest mixing. Vi har langsomt overtaget producerrollen selv. Når sangene bliver sendt ind til mixing, er produktionsarbejdet færdigt. Men det han har lavet for os før, var aldeles enestående. Der er ikke noget at sætte fingeren på med hans lyd. Vi har samarbejdet med ham siden 2003 med Eric The Red (pladen, red.), og det fortsætter. Der er ingen grund til at fikse noget, der ikke er i stykker.” 

 

Hvordan afbalancerer I jeres musik til at være folk, men ikke for folkelige og for poppede?

“Ja, det er noget, man har i tankerne, at det ikke bliver for legesygt eller en parodi af sig selv. Det, vi gør, er, at den folke-påvirkning, der er i vores musik, er autentisk. Det er folkemelodier, jeg har fundet i deres reneste form, den første optagelse eller nedskrivning af den og brugt den i stedet for at bruge for poppede og moderne versioner. Så laver vi det til vores metalstil og blander noget powermetal her og progressivt metal der med en klassisk kompositionsattitude. Jeg er ikke sikker på, at vi har den balance i sindet, men det er sådan, det kommer ud i hvert fald”.

 

Og så har I nogle gange nogle færøske tekster, der gør det meget mere unikt? 

“Ja, når vi bruger færøske melodier, så er der ofte også færøske tekster med, som vi nogle gange bruger, nogle gange ikke ligesom ved danske, norske eller islandske tekster. Jeg tror, at det at man bruger folkeligt musik og tekster, giver det en vis dybde i hvert fald for dem, som står udenfor og ser ind.

Vi ændrer ret meget på teksterne, fordi de gamle tekster er hundredvis af vers lange, så tager man bare de fedeste vers ud, der er ingen chance for handling i dem. Vi var så heldige, at den version af “Ramund hin Unge” var ret kort, vi droppede kun to eller tre vers, og man kan skelne en historie i den også med musikken. Med folkemusikken er der ofte intet akkompagnement, så man kan bare slå sig løs. Jeg bruger ofte en klassisk indfaldsvinkel, Bach og sådan noget for harmoniseringer og akkordkompositioner, så den er lidt ‘løs’. Altså, man får ikke ægte folkemusik fra os, men det er i det mindste baseret på ægte folkemusik, og jeg tror, at det skinner igennem.” 

 

Udover at I er færinger, hvilke “nationaliteter” føler I jer så som? Danskere? Nordiske? Europæere? 

“Altså, først og fremmest er vi færinge, og så er vi skandinavere dernæst og nordeuropæer. Altså, jeg føler mig ikke særlig fremmed i Danmark, heller ikke i Norge eller Sverige. Det er først, når man kommer til Tyskland, så begynder man at se forskellen, når man kommer ned til Midt- eller Sydtyskland. Når man kommer til Frankrig, er man i et helt andet univers for ikke at tale om de baltiske lande. Så de nærmeste kan man godt identificere sig med, jo sværere bliver det.” 

 

Hvilke bands lytter du selv til for tiden?

“Jeg hører på Wintersuns nyeste, ‘Time II‘, siden den kom ud. Det er virkelig svært for mig at finde ny musik, jeg hører Iron Maiden, Rammstein, Judas Priest og sådan noget. Jeg var til Judas Priest forleden, hold da op, det var en god koncert.”

 

Ja, det er imponerende, at de stadig kan spille.

“Det er det, ja, det er det, og det er bedre end nogensinde, synes jeg. Iotunns nye sange er jeg glad for, og så hører jeg ellers også meget pop og klassisk i min fritid, afslappende musik.” 

 

Hvordan kender I de andre bands I turnerer med, Alestorm, Ensiferum, Heidevolk og Elvenking?

“Jeg kender personligt alle meget godt, undtagen Elvenking, dem har jeg ikke mødt før. De andre har vi været venner med i årtier efterhånden.” 

 

Så er det jo dejligt at tage på tour sammen, når I kender hinanden så godt?

“Det er det, det er det, det er en meget nem og afslappende tourné. Alestorm var vi meget ude med, da vi startede, Ensiferum har vi kendt i lang tid. Heidevolk skifter meget; Rowan, bassisten, er det eneste originale medlem, men de andre har vi mødt af og til. De er bare meget flinke og afslappende mennesker”

 

Hvilke koncerter skal I selv se næste gang, når tournéen er slut?

“Når den her tourné er slut, tager vi til USA i en måneds tid. Jeg er meget glad for, at det norske band TNT er kommet sammen igen. Jeg kigger tit på deres liste af koncerter i fremtiden og håber, at jeg kan nå én af de koncerter. Iron Maiden kan man altid se igen, jeg har læst, at de vil spille nogle sange, de aldrig har spillet før. Det ville være meget interessant at høre”

 

Hvad vil I gerne huskes for? Sange eller albums?

“Det er svært at sige. Det er næsten umuligt for en selv at gætte forud, hvilke sange der bliver de mest populære. Når sange bliver populære, spiller vi dem, men det er ikke altid os, der synes, at de er de fedeste. Jeg er glad for, at der er musik, vi har lavet, at folk synes om. Min holdning er de sidste par år, nu er man ikke helt ung længere, jeg håber at vores musik inspirerer og opløfter folks humør og atmosfære.”

 

Det var faktisk dét. Mange tak for snakken, Henri.

Læs eller genlæs anmeldelsen af deres koncert og resten af Paganfest her.

Foto: Lykke Nielsen
Mads Pristed
Mads Pristed
Grafiker, lærerstuderende og finnofil 🇫🇮

Del denne artikel

Seneste artikler

Populære kategorier