Alice Cooper

Esa Holopainens sublime søforklaringer

-

Anmeldelse af: Esa Holopainen – Silver Lake by Esa Holopainen. Release d. 28. maj 2021 via Nuclear Blast Records. 

Esa Holopainen er leadguitarist og en af de primære komponister i Amorphis. Alligevel har han musik “i overskud” til at udgive en plade i eget navn. 

 

Som jeg nævnte i anmeldelsen af Corey Taylors soloplade CMFT (2020), er der mange musikere, der udsender soloalbums herunder Jonathan Davis, Jesper Binzer, Søren Andersen, Till Lindemann, Marko Hietala og Tuomas Holopainen. Mange af de soloprojekter er knapt så tunge som “originalbandet” inklusiv Silver Lake By Esa Holopainen, men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting.

Silver Lake… startes af det instrumentale “titelnummer”, hvor guitaren sætter en melankolsk og poetisk stemning. Fælles for alle efterfølgende numre er, at guitaren er i fokus, selvom vokalen også (naturligt nok) er meget dominerende. 

Bandet består ellers primært af bassist Pasi Heikkilä (bassist i Hevisaurus), trommeslager og perkussionist Sampo Haapaniemi (trommeslager for Johanna Kurkela) og Mika “Gas Lipstick” Karppinen (tidligere trommeslager i HIM) og keyboardspiller Vili Itäpelto (tidligere keyboardspiller i Bodom After Midnight), så det er nogle prominente finske navne, Holopainen har fået med sig. 

“In Her Solitude” er med Tomi Joutsen fra Amorphis. Ikke overraskende lyder det virkelig godt og tungt (hvis man kan lide Amorphis), så den kunne lige så godt have været med på en af Amorphis’ plader, så den er nok også den mindst interessante. Så de mere spændende numre er “Promising Sun” med Björn “Speed” Strid fra Soilwork og The Night Flight Orchestra samt “Sentimental” og “Apprentrice” med Jonas Renkse fra Katatonia. De bringer noget rocket/tilpas tungt, som klæder sangene og matcher Holopainens melodiøse guitarspil perfekt. 

“Alkusointu” er et rigtigt finsk nummer, både fordi den synges af den finske sanger/musiker Vesa-Matti Loiri, og Holopainens unikke guitarlyd skinner igennem. Sangtitlen betyder overture/mellemspil, og nummeret virker også “bedst” som et lille pusterum, og man kan fordybe sig i lyden af det finske sprog, om man kan forstå det eller ej. 

Silver Lake… er bedre end Silent Waters (2006), Skyforger (2009) og The Beginning Of Times (2011), som er nogle Amorphis’ mindst gode udgivelser (med Tomi Joutsen som forsanger), men ikke lige så god som deres bedste Circle (2013) – Silver Lake… er stadig rigtig godt på sin egen rockede måde.  

I forhold til Søren Andersens soloplade Guilty Pleasures (2019) er Silver Lake… også en anelse bedre, fordi der er vokal på sangene, og de bliver derved mere varierende og fuldendte, end når der næsten kun er guitarriffs, -soli og -lir, selvom det også har sine kvaliteter. Men derfor får Silver Lake… også ½ stjerne mere og ender derved ud på 5 stjerner. 

 

Silver Lake by Esa Holopainen trackliste:

  1. Silver Lake (instrumental) 
  2. Sentiment (feat. Jonas Renkse (Katatonia)) 
  3. Storm (feat. Håkan Hemlin (Nordman)) 
  4. Ray Of Light (feat. Einar Solberg (Leprous)) 
  5. Alkusointu (feat. Vesa-Matti Loiri) 
  6. In Her Solitude (feat. Tomi Joutsen (Amorphis)) 
  7. Promising Sun (feat. Björn ‘Speed’ Strid (Soilwork + The Night Flight Orchestra)) 
  8. Fading Moon (feat. Anneke Van Giersbergen) 
  9. Apprentice (feat. Jonas Renkse (Katatonia)) 

 

Mads Pristed
Mads Pristed
Grafiker, lærerstuderende og finnofil 🇫🇮

ANTAL STJERNER

Silver Lake By Esa Holopainen

Del denne artikel

Seneste artikler

Populære kategorier

Anmeldelse af: Esa Holopainen - Silver Lake by Esa Holopainen. Release d. 28. maj 2021 via Nuclear Blast Records.  Esa Holopainen er leadguitarist og en af de primære komponister i Amorphis. Alligevel har han musik "i overskud" til at udgive en plade i eget navn.    Som...Esa Holopainens sublime søforklaringer