Alice Cooper

“Schöner, größer, härter” – Rammstein ist zurück!

-

Anmeldelse af Rammstein – Zeit. Release d. 29. april 2022 via Universal Music.

Rammstein, Rammstein über alles? Ja, genau!

 

Ifølge Wikipedia er tid: “et abstrakt begreb, som i den lineære tidsforståelse oftest bruges om hændelsers konstante bevægelse fra fortid til nutid og fremtid. Tiden måles i år, måneder, uger, dage, timer, minutter og sekunder. Tiden kan også være intervallet mellem to hændelser.” Hændelserne kan være f.eks. musik. Rammsteins nye album, Zeit, sætter tiden i stå for et øjeblik, mens man kan tænke over begrebet. 

Rammstein er for det meste et band, der laver sange om seriøse emner som netop tid, samt depression, ensomhed og racisme (på titelnummeret “Zeit”, “Zick Zack”, “Armee Der Tristen”, “Meine Tränen” og “Angst”), som man kan drikke en “eftertænksom øl” til. Men de kan også være mere… Direkte, når de synger om sex, kønsorganer og store bryster (på “Dicke Titten” ligesom de gamle numre “Pussy”, “Bück Dich” og “Sex”).
Men heldigvis kan de stadig godt udfordre sig selv også på sidstnævnte type af numre også musikalsk i modsætning til drengerøvene i Lordi, Tygers Of Pan Tang, Suspekt og Nik & Jay. Der er bogstaveligt hornmusik for fulde gardiner – man bliver i helt godt humør af en sang om ensomhed (og bryster). “Dicke Titten” og “Angst” de bedste numre – jeg kan lytte til dem mange gange i træk uden at blive træt af dem og blive ved med at finde nye nuancer og lag. “Wir haben Angst vor schwarzen Mann” (fra “Angst”) – sad but true. 

Det eneste dårlige nummer er albumlukkeren, “Adieu”, hvor de siger farvel på 117 sprog, så man ikke er i tvivl om, at det er en afsked, vi har gang i. Less is more, men ikke for Rammstein! Mon ikke den bliver deres sidste nummer til deres kommende koncerter? 

Rammsteins forrige album, Untitled, fra 2019, var ikke et decideret dårligt album. Det skuffede mig nok bare mere. Sangene “Deutschland”, “Ausländer” og “Puppe” var gode, men det var de resterende otte ikke just. Der var gået 10 år siden Liebe Ist Für Alle Da udkom, så forventningerne var større end til blot “middelmådige” ballader og lidt for typiske Rammstein-numre. 

Mine forventninger til Zeit var derfor heller ikke så høje. Så jeg blev også meget overrasket over, at førstesinglen for pladen var en ballade. Rammstein kan egentlig lave fine ballader, som “Frühling In Paris”, “Ein Lied” og “Engel”, det er bare ikke så meget “in-your-face” som tidligere førstesingler “Deutschland”, “Ich Tu Dir Weh”, “Benzin” og den nye andensingle, “Zick Zack”.

Richard Kruspes og Paul Landers’ guitarer har fået en mere fremtrædende rolle på dette album næsten ligeværdigt med Christian Lorenz’ dominerende keyboard. Kruspes andet band, Emigrate, har været mere aktiv (udgivelses-wise) de sidste 8 år, end hvad Rammstein har været – måske har det givet ham ny inspiration og motivation? 

Till Lindemann har (også) genfundet sig selv efter sine plader Skills In Pills (2015) og F&M (2019) sammen med Peter Tägtgren (fra bl.a. Pain og Hypocrisy), der dog forlod projektet i november 2020. 

Christoph Schneider og Oliver Riedel er den rytmiske grund, som bandet hviler på. Trommerne og bassen er stabile gennem hele albummet og sikrer en jævn kørsel. Schneider trykker nogle gange på tromme-speederen, men han kører aldrig for hurtigt. 

Rammstein er tilbage med et bedre comeback end deres forrige. Det er mere homogent (på den gode måde), naturligt og friskt – man kan på en måde ikke høre, at det er deres ottende plade – det kunne lige så godt være deres tredje eller fjerde, så livligt det er på trods af temaet. 

Til juni skal jeg se dem i Århus efter to års forsinkelse, og nu kan jeg endelig glæde mig. Rammstein er blevet ældre og mere pragmatiske/flegmatiske og mindre koleriske, som de tidligere har været, og som de har prøvet prøvet at være igen. 

Det klæder Rammstein ikke at kopiere sig selv, men opdage nye musikalske sider, også selvom det måske er små skridt. Men for fremskridt fremfor tilbageskridt får Rammstein og Zeit 4 flotte stjerner! 

 

Zeit trackliste:

 1. Armee Der Tristen
 2. Zeit
 3. Schwarz
 4. Giftig
 5. Zick Zack
 6. OK
 7. Meine Tränen
 8. Angst
 9. Dicke Titten
 10. Lügen
 11. Adieu
Mads Pristed
Mads Pristed
Grafiker, lærerstuderende og finnofil 🇫🇮

ANTAL STJERNER

Rammstein - Zeit

Del denne artikel

Seneste artikler

Populære kategorier

Anmeldelse af Rammstein - Zeit. Release d. 29. april 2022 via Universal Music. Rammstein, Rammstein über alles? Ja, genau!   Ifølge Wikipedia er tid: "et abstrakt begreb, som i den lineære tidsforståelse oftest bruges om hændelsers konstante bevægelse fra fortid til nutid og fremtid. Tiden måles i...“Schöner, größer, härter” - Rammstein ist zurück!