Alice Cooper

Bersærk rammer solar plexus

-

Anmeldelse af: Bersærk – SOL. Udgives 23. oktober 2020 via Nordenvind Musikproduktion.

Atomkraft? Nej tak. Bersærk? Ja tak!

På albumcoveret på SOL står der med småt: “De kan ikke erkende radioaktive stoffer og stråling med Deres normale sanser. Derfor er det vigtigt at de særlige metoder i … vejledning anvendes. De bør aldrig foretage egne målinger før De har gennemført Deres særlige vejledning i brugen af Deres personlige måleinstrumenter, samt at De er indforstået med forlede De skal fortolke resultaterne. Ved at følge disse anvisninger kan De begrænse Deres eksponering til stråling i den tidlige fase. I tilfælde af udslip bør De øjeblikkeligt søge ophold inden døre. Indsæt derefter det medfølgende medie i Deres AHKI-afspiller og følg instruktionerne nøje.” Så er stemningen sat!

Bersærk er en lige så stor succes, hvis ikke større, som BAEST, Xenoblight, Siamese, VOLA og D-A-D. Det viste de “så sent” som på When Copenhell Freezes Over tilbage i februar 2020, hvor de spillede sammen med samtlige førnævnte – læs anmeldelsen HER.
Første gang, jeg så Bersærk, var på Copenhell i 2016; deres koncert var næsten lige så god som Black Sabbath og Alice Coopers, som også optrådte det år.
I 2018 var de også et af hovednavnene for mig sammen med Nightwish, Arch Enemy og Kellermensch. Deres to tidligere albums, Jernbyrd og Mulm, var begge 4-stjerners plader, som indikerede, at en ny æra er begyndt for dansksproget metal. Så mine forventninger til SOL var ret høje. Heldigvis bliver de indfriet langt hen ad vejen.

Pladen indledes af “Verdens Ende”, der har en “nyhedsspeak” ind over – ligesom i “Nordenvind”. Kvindestemmen i lydklippet siger, at befolkningen skal gå indendøre. Hvilken situation, det er fra ,vides ikke, men det virker meget aktuelt i denne Corona-situation, vi stadig er i. Det giver et lille håb om, at dette trods alt ikke er “verdens ende”. Også “AHKI” består af gamle lydklip, hvor forskellige mænd bl.a. siger: “Fjendtlige maskiner på vej ind over Danmark … Af forskellige veje, søger folk væk fra byen … Nu kan De jo selv dømme og overveje, om det er sådan, de ønsker fremtiden for Dem og Deres børn” – det er gennemført og gennemtænkt at bruge genbruge disse arkivklip i ny kontekst.

I “Tryk Avler Modtryk” lyder bassen/guitaren som noget, Apocalyptica kunne have spillet (på celloer) – ment som et stort kompliment. Casper Roland Popps stemme gennemtrænger alt og alle, og han er overbevisende som få.

“Dødsvals” er en af de flotteste ballader, jeg længe har hørt. I modsætning til Defecto kører Bersærk helt ned i tempo uden noget bombastisk, pompøst og poppet melodisk. Less is more, og det klæder dem også. Med spørgsmålet “Hvorfor slår du dig selv, er du fri eller træl i skyggernes gæld?” kommer man virkelig til at tænke over ens eksistens.

I “Midgårdsbrand” synges “Der er et udyr i os, der spytter og sparker og hugger” – det “udyr” kunne sagtens være Bersærk selv. De gør alle de ovennævnte ting, og som lytter kan man kun elske vildskaben. 

Omkvædet i “Kæmp!” lyder: “Kæmp! Kæmp! I striden finder du hjem, Kæmp! Kæmp! I striden fødes du igen,” der kandiderer til at blive “årets syng-med sang” på samme høje niveau som “Nordenvind” og “Intet glemt, før alt er brændt” fra de foregående albums. 

Titelnummeret (“SOL”) afslutter skiven af med fælleskor og gåsehud, som man aldrig har hørt Bersærk før. Casper Roland Popp (vokal) og Lars Evers (guitar) har komponeret et værk sammen med de to øvrige bandmedlemmer, Jens Moss Thorsen (bas) og Simon Gleerup Meiner (trommer), der er med tiden meget muligvis kan vise sig at blive et mesterværk og uden tvivl Bersærks bedste til dato.

Det er ovenikøbet også et af de bedste der blevet udgivet i år sammen med Dizzy Mizz Lizzys Alter Echo og Nightwishs Human Nature. Derfor får Bersærk 5 store sole/stjerner.

 

SOL-trackliste:

  1. Verdens Ende
  2. Blod & Stål
  3. Tryk Avler Modtryk
  4. Balders Bål
  5. Blodmåne
  6. Dødsvals
  7. Midgårdsbrand
  8. AHKI
  9. Kæmp!
  10. Sol
Mads Pristed
Mads Pristed
Grafiker, lærerstuderende og finnofil 🇫🇮

ANTAL STJERNER

Bersærk - Sol

Del denne artikel

Seneste artikler

Populære kategorier

Anmeldelse af: Bersærk - SOL. Udgives 23. oktober 2020 via Nordenvind Musikproduktion. Atomkraft? Nej tak. Bersærk? Ja tak! På albumcoveret på SOL står der med småt: “De kan ikke erkende radioaktive stoffer og stråling med Deres normale sanser. Derfor er det vigtigt at de særlige metoder i...Bersærk rammer solar plexus