Alice Cooper

Royal Metal Fest fylder rundt: “Jeg er glad for, at vi i de sidste par år er drejet i en mørkere retning.”

-

Der er grund til kulturel fejring i Aarhus i år. Ikke nok med at Smilets By er blevet præmieret med titlen som europæisk kulturhovedstad og snart kan transportere sine borgere fra midtby til opland og tilbage igen med sin splinternye letbane, men også Aarhus’ subkulturer blomstrer – og her står Royal Metal Fest måske som et af de mest lysende eksempler på den udvikling, byens kulturliv har taget over de senere par år.

Spekulationerne om, hvorvidt festivalen overhovedet vendte tilbage til endnu et år, florerede ellers kraftigt tilbage i 2014, hvor alt heldigvis endte med at gå op i en højere enhed i sidste ende. Siden da lader det til gengæld ikke til, at Royal Metal Fest har set sig tilbage, hvilket foreløbig kulminerer den 7.-9. april, hvor VoxHall og Atlas slår dørene op til et brag af et 10-årsjubilæum.

“Det var jo noget, der startede op, dengang jeg stadig var en bumset teenager,” siger formand for foreningen Metal Royale, der står bag Royal Metal Fest, David Bennike Davidian. Han har været i foreningen siden 2013, og i år er det første gang, han varetager formandshvervet. I løbet af de fire år har han været en af de drivkræfter, der har løftet festivalen og gjort den til det aarhusianske metalspektakel, det i dag kan bryste sig af at være.

“Jeg kom ind i foreningen på et tidspunkt, hvor der set i bakspejlet var lidt af en krise, og jeg tænkte “hvad fanden har jeg meldt mig ind i?” Siden jeg kom med, har der været et par turbulente år med mange udskiftninger, som har spillet en rolle i forhold til, hvem der laver hvad. Det er vi heldigvis langt om længe kommet videre fra, og nu er det kanon fedt at lave festival – især som barn af den aarhusianske metalscene – selvom det kræver hårdt arbejde. Man skal jo huske på at vi er frivillige, som har helt almindelige jobs ved siden af, som kan gøre, at tiden ikke er der til at lave festival,” forklarer han.

Stadig dobbelt op på venues
I år er det som tidligere nævnt traditionen tro VoxHall og Atlas, der lægger scener til de to dages fee’ dø’ i hjertet af Aarhus. I fjor valgte Royal Metal Fest for første gang at tage begge venues i brug til koncerter både fredag og lørdag, og de forskellige rammer leverede et godt samspil i forhold til at præsentere de mange forskellige kunstnere, hvis optrædener kræver enten intimitet eller total mangel på samme.

“Det er stadig et setup, som vi skal have forankret ordenligt, inden vi eventuelt skal ud i at udvide yderligere. Modellen med to dage og to scener passer os rigtig godt lige nu, og man har jo altid tanker om hvordan man kan videreudvikle festivalen, men vi skal heller ikke gabe over noget der er for stort,” pointerer David. I stedet har festivalens fokus i år blandt andet ligget på at få styrket den interne indsats og det nødvendige papirarbejde for igen at kunne præsentere provinsens måske mest professionelle metaloplevelse.                  

“Jeg føler, at vi har udviklet os meget på den organisatoriske del og været gode til at få styr på formaliteterne – såsom at skrive ansøgninger til kommunen og andre samarbejdspartnere – forholdsvis hurtigt, så vi har nogle penge til at lave festivalen for. Derudover har vi fire nye med i bestyrelsen i år, som fra starten har engageret sig meget i arbejdet og er kommet med friske idéer og indspark, og det er virkelig så fedt, når nye ildsjæle kommer til!”

Mere sort, mere fest
Det får os så til at vende os til den (for manges vedkommende) altafgørende faktor, og dér hvor det dedikerede metalpublikum altid kan være uenige; selve musikprogrammet. Royal Metal Fest anno 2017 er et sandt slaraffenland for især de black- og thrashdedikerede, og i min optik er det lige netop på de musikalske breddegrader et lineup i meget flot, international klasse. Det er dog ikke svært at se, at for så vidt angår black metal, har genren i år gjort et noget større indtog, end det tidligere har været tilfældet. Og det er ifølge festivalformanden, som desuden er mere end klar til endnu et år med Satan, whiskysmagning og masser af hegn, et helt bevidst tilvalg.

Personligt er jeg glad for, at vi i de sidste par år er drejet i en “mørkere” retning. Der er efterhånden ved at være ret mange metalfestivaler rundt omkring, og nogle af dem ligger forholdsvis tæt på os, både geografisk og tidsmæssigt, så det handler jo for os om at distancere os lidt fra de andre, så metalpublikummet ikke skal se på de samme bands hele tiden. Og hvis jeg absolut skal vælge nogle bands ud så glæder jeg mig især til at se Oxx, Cabal, Exmortus, Havok og Fleshgod Apocalypse,” siger han.

Alt er heldigvis ved det gamle, og selvom mit personlige favoritindslag i form af det helt igennem underholdende ridderslag ved åen i 2014 heller ikke vender tilbage i år, udelukker David ikke et visit fra de rustningsklædte kombattanter i en nær fremtid. I stedet er det for 10. år i træk musikken, stemningen og fællesskabet, der driver værket.

“Som arrangør glæder jeg som altid mest af alt til at se nogle virkeligt solide bands fyre den af, mens publikum har en fed fest! Det er jo derfor vi laver det her. At se folk vælte rundt i en kanon brandert, moshe alle følelserne ud af kroppen og grine med deres gamle og nye venner.”

 

Royal Metal Fest, 7-9. april, VoxHall og Atlas, RVSP

Daniel Niebuhr
Daniel Niebuhr
Redaktionens anti-metaller, korrekturtype og ordfetichist. Skriver også en masse for Undertoner. Ved mere om Eurovision end dig.

Del denne artikel

Seneste artikler

Populære kategorier