Alice Cooper

Ejendommelige, men ensidige Eivør

-

Anmeldelse af: Eivør – Enn. Udgivelse d. 14. juni 2024 via Season of Mist.

Én gang til for prins… Vi har fattet melankolien!

 

Eivør er gået fra at lave poppet folkemusik og folkede covers af poppede Enya og Kate Bush til at varme op for Heilung og skal snart spille på Copenhell. I oktober 2022 varmede hun op for Heilung i Forum og har siden da turneret med bandet verden rundt – til oktober og november spiller de sammen i Australien og New Zealand, så man må sige, at de har fået et godt, nordisk samarbejde, og hun har gennemgået en pop-folk-transformation.

I 2010 udgav Eivør sit femte album, Larva, med rockede og elektroniske “Hounds Of Love” og “Undo Your Mind” efter debuten i 2000. Det var også dér, med Larva, jeg opdagede hende, men glemte hende igen efter 2-3 år, så det var lidt af en overraskelse at genopdage hende.

De fleste numre på Enn er meget melankolske og har en højtidelig stemning, der passer godt ind i Eivørs nordiske minimalistiske stil. Men i længden er de lidt for søvndyssende som “Jarðartrá” (“Dust To Dust”), der bliver for pæn og kedsommelig. Tempoet er skruet lidt for langt ned i forhold til albummets ‘fremdriftsbehov’.

Jeg savner noget ekstraordinært, mere eklektisk og sammenstykket. På “Hugsi Bert Um Teg” (“Still Into You”) smager man dog kun lige på det. Det færøske sprog og Eivørs stemme er fortryllende, når hun synger om bl.a. kloden, jordtræer, lilla hjerter og livets sand.

Men på “Upp Úr Øskuni” (“Rise From The Ashes”) bliver der endelig skruet op for det eksperimenterende og rockede/metalliske med en growlende, dyb stemme og lys vokal samt komplekst lydbillede med mange udefinérbare instrumenter (percussion, strygere m.m.), der kræver mange gennemlytninger, før man helt begriber dem og hele miniværket – ligesom på “Trøllabundin” fra Slør-pladen (2015).

Dette peak bliver dog punkteret af efterfølgeren, “Gaia”, hvor tempoet bliver for langsomt og pragmatisk i forhold til al den intensitet, der blev bygget op over de foregående 6-7 numre – vis os nu mere attitude, Eivør, som du lige har bevist, at du har! Alternativt kunne “Upp Úr Øskuni” have lukket pladen af på en mere dramatisk vis, og min dom ville måske være bedre.

Enn er også elektronisk af en folket udgivelse at være, men ikke så rocket, og jeg savner, som tidligere nævnt, noget mere alternativt. Hvis fordelingen af melankolske og koleriske numre (9 til 1) var omvendt, ville jeg måske være mere begejstret for det samlede produkt end til kun 3 stjerner. At Enn kun indeholder 8 sange og ikke 10-11 stykker, som, jeg synes, er minimum, gør mig heller ikke mindre kritisk. Enn er Eivørs tiende soloudspil, desværre kører den lidt for sikkert på rutinen, fremfor det eksperimenterende, som hun ellers er kendt for.

Eivør er sikkert både ejendommelig og alsidig, men denne udgivelse giver mest indtryk af, at hun er ensidig og for melankolsk. Desværre.

 

Enn tracklist:

  1. Ein Klóta 
  2. Jarðartrá
  3. Hugsi Bert Um Teg
  4. Purpurhjarta
  5. ENN
  6. Lívsandin
  7. Upp Úr Øskuni
  8. Gaia
Mads Pristed
Mads Pristed
Grafiker, lærerstuderende og finnofil 🇫🇮

ANTAL STJERNER

Eivør - Enn

Del denne artikel

Seneste artikler

Populære kategorier

Anmeldelse af: Eivør - Enn. Udgivelse d. 14. juni 2024 via Season of Mist. Én gang til for prins… Vi har fattet melankolien!   Eivør er gået fra at lave poppet folkemusik og folkede covers af poppede Enya og Kate Bush til at varme op for Heilung...Ejendommelige, men ensidige Eivør