Alice Cooper

En rejse gennem Heltekvads middelalderlige lydlandskab

-

Anmeldelse af: Heltekvad – Morgenrødens Helvedsherre. Udgivet 25. marts 2022 via Eisenwald.

 

Hvis du er en del af den danske black metal scene eller én som har kendskab til genren og kan lide musikken, så er det tid til at spidse øre hvis du hører nogen der nævner navnet Heltekvad.

Heltekvad er et band, som startede tilbage i 2020 og som spiller det, der klassificeres som
”medieval black metal”. De nåede lige at komme ud med deres første single, Ærbødig er den som sejrer, inden året var ovre.
Da jeg så coveret til den single, var jeg med det samme interesseret. Coveret var et sort og hvidt billede af bandets medlemmer, som står og poserer med store sværd, økser og hætter. Da jeg efterfølgende læste op på bandet, og fandt ud af hvem der stod bag dette ridderagtige projekt, blev jeg meget positivt overrasket.

 

Bandet består af tre meget fremtrædende skikkelser inde for dansk black metal. Bandets vokalist, guitarist, ridder og fanebærer er ingen andre end Ole Luk. Ham kender du måske fra hans tidligere band Solbrud, som han var en del af i 12 år, eller fra hans soloprojekt, Afsky, som han startede i 2015. Bandet består også af andre hæderlige riddere, såsom Simon Frenning, der spiller trommer i Morild og Afsky (live). Simon Skotte, som du måske kender fra Sunken og Afsky (live), har også en fod i Heltekvads kongerige, hvor han supplerer Ole på guitar. Bassen på debutalbummet er indspillet af både Ole og Skotte, dog, når de optræder live, væbner den modige ridder, Jonas Faghtmann, sig med bassen.

Udrust din tungeste rustning, stram dit sværdhylster og bestig din almægtige hest, for nu skal vi rejse tilbage til de mørkeste tider i middelalderens historie for at få et indblik i Heltekvads debutalbum.

Et eventyr i 7 kapitler

”Morgenen gryr, og dagen ser sit første lys. Men denne morgen skal vise sig at få en helt speciel betydning for vores helt.

Længe har landet været plaget af mørke tider, og han ser med bekymring ud ad tårnvinduet på solens klare stråler.

Det onde må besejres, tænker han. Om det monne koste mig mit liv. Jeg er sat i verden af ædel slægt, og hvem andre end jeg monne besejre det, der lægger vores land i sorg.

Det var den beslutning, han gjorde denne morgen. Som en åbenbaring. Morgenrødens åbenbaring, tænkte han.

Og sejrherren, det er jeg.”

Sådan her starter det første kapitel ud af syv kapitler, som Heltekvad har forfattet.
Ved køb af albummet på vinyl, følger en lille 7-sidders brochure med. Heltekvad har valgt at komponere albummet på den måde, at hvert epos på pladen svarer til ét af de syv kapitler, man finder i brochuren. Morgenrødens Helvedesherres litteraturmæssige hovedaspekt drejer sig om den eventyrlige og spændingsfyldte rejse, vores helt har besluttet sig for at drage ud på.

Set bort fra den velformulerede historie og de kapable sangtitler så har Heltekvad også formået at sætte den helt rigtige atmosfære til sådan en stemningsfyldt plade. Egalt spredt ud over pladen støder man på samtlige sektioner af middelalderens klangfulde instrumenter, som virkelig sætter æstetikken af et gammelt middelaldermarked eller landsby.

 

Voldsomt men stadig idyllisk

Når det kommer til de hovedsagelige instrumenter og vokal, gør Heltekvad også et fremragende stykke arbejde med at skabe voldsomme, melodiøse og innovative sange. På pladen finder du både hurtige og brutale sange såsom starten på “Eder og Hæder”, men du finder også blødere og mere melodiske sange som passager fra “Ved sværdets klinge skal du forgå”, samt “Eder og Hæder” igen.

En af de kreative og enestående måder, Heltekvad skildre sig ud fra andre medieval black metal-bands og egentlig black metalbands generelt, er deres opfindsomme måde at akkompagnere deres kakofoniske, men samtidig harmoniske, guitarværk med deres storslåede, hurtige og præcise trommer.
Personligt ville jeg mene, at “Du skæbnesvangre stund” er et perfekt eksempel på, hvordan Frennings kompetente trommespil fuldstændiggør Ole og Skottes talentfulde guitarværk.

Bas er et meget overset instrument især inde for black metal, da meget black metal handler om at være vildt og hurtigt. Heltekvad fremviser dog gentagende gange bassens fulde potentiale. Sange som “Ærbødig er den som sejrer”, “Eder og Hæder og “Døden står ved himmelens port” er pragteksemplarer på sange, der i den grad iscenesætter bassen.

Der er selvfølgelig også vokalen, og der vælger Ole at bruge en teknik, som man meget sjældent støder på. Med Solbrud og Afsky gør Ole brug af et meget stereotypt black metal-skrig, dog fordi Ole udstråler sådan en stor mængde talent på sin vokal, så er den stereotype og endda nogle gange monotone vokalstil simpelthen så iørefaldende og imponerende alligevel.
Så da jeg for første gang hørte, hvordan Ole skreg på “Ærbødig er den som sejrer”, var jeg tæt på målløs. Man kan næsten argumentere for, at det ikke længere er et skrig, Ole gør brug af, men snarere en form for ængsteligt hyl.
Det tætteste, jeg ville kunne sammenligne denne vanvittige vokalstil med, er det svenske band Silencer, der er kendt for sin vokalists højtonede hyl, som flere gange er blevet sammenlignet med et døende dyr.

Det samme kan siges om Heltekvad. Vokalen varierer selvfølgelig ud over pladen, men mange af sangene består af langtrukne, angstfremkaldende og maniske hyl. Dette fænomen vises især på “Ærbødig er den som sejrer”, starten på “Morgenrødens åbenbaring”, samt slutningen på “Eder og Hæder”.

Absolut remarkabelt album

Efter alt den ros så tænker jeg, ikke at det er en hemmelighed, at Heltekvads debutalbum udstråler en eksorbitant mængde musikalsk udøvelse.
Deres fantasifulde tilgang til visse musikalske opnåelser er epokegørende indefor sådan en nichegenre som medieval black metal.

Morgenrødens Helvedesherre er et alsidigt unikum på de musikalske kapaciteter, hvert medlem af bandet har, og det bliver vist på enormt mange forskellige, kreative og iscenesættende måder. Albummet hiver lytteren med på en heroisk rejse gennem den mørke middelaldertid, hvor man beskæftiger sig med lydmæssige omgivelser som en blindende karmoisinrød solopgang, et muntert og travlt middelaldermarked, blodige slags- og æresmarker, en dunkelbeklædt skov med knejsende træer, rungelige slotskældre og kamre, samt alt andet hvad fantasien tillader én.

 

Hør hele albummet herunder:

ANTAL STJERNER

Heltekvad - Morgenrødens Helbedsherre

Del denne artikel

Seneste artikler

Populære kategorier

Anmeldelse af: Heltekvad - Morgenrødens Helvedsherre. Udgivet 25. marts 2022 via Eisenwald.   Hvis du er en del af den danske black metal scene eller én som har kendskab til genren og kan lide musikken, så er det tid til at spidse øre hvis du hører...En rejse gennem Heltekvads middelalderlige lydlandskab