Alice Cooper

MTV fylder 40 år: Fra dengang man så musikvideo-tvprogrammer

-

I år er det 40 år siden MTV fik premiere i USA.

 

Arkivfoto: Morten Hermansen (Mark Knopfler, Royal Arena, Kbh)

Fire år senere, i 1985, sang Mark Knofler og Dire Straits i “Money For Nothing”: “Now look at them yo-yo’s that’s the way you do it, You play the guitar on the MTV…” Dengang var MTV (i USA) stedet, man opdagede ny musik og fik nye idoler. Det er det ikke mere, så er de stadig relevante i dagens Danmark/USA/verden?

I Danmark havde vi fra 2002-2010 Boogie på DR1. Som barn af 80’erne/90’erne vil man uden tvivl huske, hvilke bands man opdagede dér, og hvordan man kunne stemme på bl.a. Linkin Park, KoRn, Tokio Hotel, My Chemical Romance og The Dreams ind på Boogie Listen hver fredag eftermiddag. Men hvor Boogie stoppede, “mens legen var god”, fortsatte MTV og i 2005 kom MTV til Danmark, men de begyndte at fokusere mere på reality i stedet.

I slutningen af 90’erne var KoRn faktisk så store, at de var på linje med Britney Spears, etc, at MTV med deres show TRL (Total Request Live) måtte indføre en regel om “pensionering” af musikvideoer, fordi folk blev ved med at ønske Korns musikvideo til “Got the Life”. Den samme skæbne så man lidt med Linkin Parks “In The End” på Boogie Listen, da den hele tiden blev stemt ind, så man lavede ti-ugersreglen som grænse.

Musik har selvfølgelig altid været en industri, men med MTV-generationen blev det endnu mere tydeligt og kommercielt. Grænsen mellem at være populære, folkelige og autentiske er blevet hårfin – specielt i metalmiljøet. Det kom til udtryk så sent som d. 16. juni, da Copenhell annoncerede Metallica til næste års festival. De “almindelige” Metallicafans var ovenud begejstrede, mens “Copenhellfans” var mere lunkne. For dem er Metallica lidt for store og populære til Helviti-scenen.

Musikbranchen ville ikke være det samme i dag uden MTV, men musikbranchen har ikke længere “brug for” MTV. For at vende tilbage og svare på spørgsmålet, om MTV stadig er relevante, må svaret derfor være nej. Bands og musikere har fået flere og bedre “kanaler” at sende deres musik ud gennem; Sociale medier, YouTube, TikTok og streamingtjenester, selvom de tjener markant mindre, men til gengæld kan de nå et større publikum.

MTV har desværre lidt samme skæbne som salget af fysiske plader – en dalende interesse fra publikum, men som stadig har sin charme.

Mads Pristed
Mads Pristed
Grafiker, lærerstuderende og finnofil 🇫🇮

Del denne artikel

Seneste artikler

Populære kategorier