Alice Cooper

En historisk aften med Heilung

-

Foto: Mark Stoumann

Reportage af: Vikingeudstillingen Togtet og lyttesession med Heilung på Nationalmuseet, Kbh. 26. maj 2022.

Tag med Heilung på togt!

 

 

I år 858 drog Ragnar Lodbrogs søn, Bjørn “Jernside” Ragnarsøn, hans hær og 62 skibe ud på et togt for at finde Rom som de første vikinger. De sejlede forbi England, Frankrig, Portugal, Spanien, Grækenland og Ægypten, men de nåede aldrig byen. Over ⅔ druknede i Middelhavet under et angreb fra Spaniens emir – kun 20 skibe vendte tilbage til Danmark 4 år senere, i 862, inklusiv Bjørn Jernside selv. Selvom han overlede togtet, overlevede hans eftermæle knap og nap i historiebøger – medmindre man har set serien “Vikings” på HBO eller er historiekender. Hele udstillingen på Nationalmuseet om “Togtet” tog afsæt i hans historie med sloganet: “Tag med vikingerne – på togt!”. Inden Heilungs lytte-session, var udstillingen åben for gæsterne.

Udstillingslokalet var så stort, at et vikingeskib stod på langs i det rektangulære rum. I den ene halvdel af lokalet var montrer med smykker, skeletter, krukker, andet brugskunst og daværende konger illustreret og listet – altså en klassisk udstilling. I den anden halvdel var lidt mere anderledes med lærreder sat op som skibssejl, hvorpå en kortfilm om Bjørn Jernside blev vist. Sidstnævnte del fungerede bedst, fordi der fik man mest at vide, og det var lettere tilgængeligt/overskueligt. Men som “historiefan” var alt fedt.

Lyttesession

Heilungs super-top-hemmelige event emmede af lige så meget historie, stemning og fordybelse. Bandet, bestående af Maria Franz (fra Norge), Kai Uwe Faust (fra Tyskland) og Christopher Juul (fra Danmark), præsenterede et lydbillede og et album, som er historiebøgerne værdige. Under festivalen Midgårdsblot (i Norge) d. 17.-20. august udkommer deres tredje studiealbum, Drif. ‘Drif’ betyder ‘flok’ (crowd/menneskemængde), og ordet beskriver albummet meget godt. Det er en fællesskabs og en folk-(ikke folkelig)-følelse. Der er 9 numre, der kommer vidt omkring fra nord til syd og øst til vest. 

Nationalmuseets sal var fyldt af 100-200 pressefolk, musikere, Heilungfans og historie-interesserede nørder. Da albummet blev spillet, var der en koncentreret stemning af fokuserede lyttere. Det er skønt at opleve en stor menneskemængde samlet (igen) og sidde og lytte til et album uden at blive forstyrret af mobiler. 

Christopher, Maria og Kai besteg den lille, lave scene og introducerede albummet med sætningen: “We fucked up”. Christopher uddybede, at det egentlig kun skulle have været et event for pladeselskabet og pressen, men de “kom til” at invitere lidt flere. Christopher førte ordet og fortalte videre om, at de sprog, de sang på, enten var døde eller virkelig døde, så de delte et hæfte ud med en introduktion til hvert nummer. F.eks. står der i hæftet om “Nesso”, at det er en besværgelse, som skulle trække sygdom ud at benet på en hest, at ingen heste led skade under indspilningen af nummeret, og Maria var i en sindstilstand, hvor et dyr, der stod hende meget nært, var døende, så hendes tårer og smerten i hendes stemme var helt sandfærdig. Mange sange inklusiv “Nesso” var så inderlige og intense, at man kunne føle hvert et ord, der blev sunget, selvom man ikke forstod så meget. 

“Keltentrauer” er et digt på “nythøjtysk”, så man kunne godt genkende enkelte ord og sætninger, hvilket gav nummeret mere bogstavelig mening. Men det er nu egentlig ikke nødvendigt, fordi Heilung kan kommunikere på alverdens sprog, og man kan alligevel godt forstå stemningen i musikken. 

Kai fortalte, at Drif er lidt lysere og mere “magisk” end forgængerne, Ofnir (fra 2015), og Futha (2019) og at de i starten gerne ville lave et sort-hvid-album, men det endte med at blive mere “gråt”. Alle tre sagde også, at Drif havde sin egen “mening” om, hvordan det skulle lyde, så de måtte bare overgive sig som slaver.  

Drif er allerede ved første gennemlytning kandidat til årets bedste album. Der er så mange lag i musikken, så man/jeg bliver aldrig færdig med at finde nye detaljer. Tilbage i 2019 anmeldte jeg Futha uden nogen forudgående kendskab til bandet. Siden da, har Heilung stille og roligt indfundet sig i min top 5 over “mest interessante progressive bands”. Med Drif kravler Heilung kun højere op på ranglisten.

 

Drif trackliste:

  1. Asja
  2. Anoana
  3. Tenet
  4. Urbani
  5. Keltentrauer
  6. Nesso
  7. Buslas Bann
  8. Nikkal
  9. Marduk

 

Se billederne fra eventet taget af Mark Stoumann:

Fotograf: Mark Stoumann
Fotograf: Mark Stoumann
Fotograf: Mark Stoumann
Fotograf: Mark Stoumann
Fotograf: Mark Stoumann
Fotograf: Mark Stoumann
Fotograf: Mark Stoumann
Mads Pristed
Mads Pristed
Grafiker, lærerstuderende og finnofil 🇫🇮

Del denne artikel

Seneste artikler

Populære kategorier