Alice Cooper

En lørdag med hardcore kærlighed og pig squeals

-

Anmeldelse af: Psy:Code + Anime Torment. Studenterhuset, Kbh. 25. marts 2023.

Der findes bands, der af og til virker bundet til en eller få begivenheder i deres karriere.

 

Foto: Gabriel Leikersfeldt Rasmussen

 

Det indtryk har jeg lidt til tider fået af Psy:code, der af mange måske huskes bedst for at have varmet op for Slayer, Trivium, Mastodon og Amon Amarth på The Unholy Alliance Tour III i Valby Hallen tilbage i 2008.

Og det er virkelig en skam. For danske Psy:code har en karriere, der strækker sig over 15 år med fem udgivne albums, hvor albummet Psvcode landede for to år siden.
Men jeg må krybe til det omvendte kors og indrømme, at jeg selv i mange år ikke havde ofret bandet den store opmærksomhed, siden en meget ung Gabriel stod i Valby Hallen og så dem buldre på scenen dengang.
Men lige pludselig skete der noget. I 2018 spillede det engelske metalcoreband Bury Tomorrow koncert i Pumpehuset, og Psy:code stod for opvarmningen. Og lur mig, om jeg ikke fik åbnet øjnene op for bandet igen efter 10 år.
Deres blanding af Hardcore og stemningsfulde melodier ramte plet hos mig, og jeg skrev efterfølgende en mail til bandet og roste dem + lyttede til deres på det tidspunkt nyeste album, Mørke, fra 2017. Den skive er stadig blandt mine to favoritalbums med gruppen.
Persona udkom i 2020, her var melodierne og atmosfæren skuet ekstra meget op inklusiv flere sange på dansk og mere brug af ren vokal. Det hele faldt lige i min smag, og det er min yndlings i deres diskografi.
At Psy:code aldrig rigtig er brudt mere igennem på den danske metalscene, er lidt et mysterium for mig. For de har en lyd, der er helt deres egen, men måske er det netop på en mærkelig måde her, problemet ligger?
De er ikke 100 % i hardcoregenren, men et miks af mange elementer, der måske forvirrer folk, hvor de skal placere deres musik. Men jeg har trofast fulgt deres koncerter siden dengang i Pumpehuset, og nu skulle slagets gang stå i Studenterhuset en lørdag aften, hvor man næsten kunne ane forårets kommen.
Men først har danskerne hevet en særlig gæst med helt fra Tjekkiet. Deathcore/slam-bandet Anime Torment. At vi får bands fra slam-genren til landet er en sjældenhed. Tourneer med lige denne bastard niche-undergenre af death metal foregår mest i Tyskland og England. Desværre, for jeg har en stor forkærlighed til denne overdrevne og til tider fjollede del af ekstremmetallen.
Anime Torment blev dannet i 2007 og har to EP’er og to albums i ryggen, hvor deres seneste udgivelse er singlen, “Garrote”, fra 2022. Så det er bestemt ikke et uerfarent band, vi har med at gøre. Flere af deres musikvideoer og -udgivelser ligger da også inde på den indflydelsesrige YouTube kanal “Slam Worldwide”. Så jeg var spændt på gruppens intime debutkoncert her i landet.
Der er en fin lille flok mødt op, da Anime Torment går på scenen, og i løbet af kort tid inde i sang nummer to, “Lure”, har der samlet sig mennesker helt foran scenen, der headbanger og bevæger sig til musikken.
Musikken går satans stærkt, og der er ikke meget plads til at trække vejret, udover når vi kommer ud i de typiske breakdowns. Bandet virker til at være glade for at spille, og særligt deres forsanger får demonstreret adskillige vokal teknikker som dybe growls, skrig og pig squeals.
Anime Torment har måske ikke den mest varierende musik, og det er helt klart brutalitet og fest, der er i fokus, men den får de i sandhed også leveret. En kvindelig fan får da også lov til at hoppe op på scenen og danse med bandet. Hen imod slutningen af koncerten beder forsangeren om et wall of death og påpeger, at der jo kun skal to mennesker til. Så mig og tre svenskere får lavet en meget sød lille wall of death + pit.
De lukker med “Witching Hour” fra Void Terror fra 2021. Det er måske ikke det band, jeg går hjem og lytter mere til, men hopper gerne forbi endnu en koncert for flere ‘bree bree’-lyde.
Anime Torment sætlist:
Easy Prey
Lure
Void Terror
Hospoda (Release The Demons)
Šestka (The Vulgar Gaze)
Corpse Eater
Ctyrka (Just A Carcass)
Garrote
Pridavek
Witching Hour
Så er det tid til Psy:code. Stemningen føles virkelig god denne lørdag i Studenterhuset. På trods af at salen ikke er fyldt. Tre svenske fans oppe foran scenen er rejst hele vejen til det lille spillested ved siden af Rundetårn for at se bandet. Der er fedt at opleve den slags dedikation. Og det bliver bestemt også bemærket af medlemmerne.
Der lægges ud med “Unrestrained” fra deres seneste album, og det første, der slår mig udover musikken, er, at lyset til bandet er virkelig fedt. I grønne, hvide og røde farver er medlemmerne perfekt lyst op inklusiv en ordentlig omgang røg flere steder foran scenen. Det er virkelig et gennemført show, der giver en fornemmelse af, at det her burde udfolde sig på en større scene.
Men det intime kan sørme også noget, og det er tydeligt, at bandet er tændte. Og selvom der ikke er meget plads til de fem musikere på den lille scene, gør de alt for at bevæge sig så meget, som det nu er muligt.
De kræser for deres fans, denne anmelder får dedikeret “Loosen The Tight” fra Mørke-albummet fra scenen. Et fantastisk stemningsfuldt, langsommere nummer; der i den grad klæder sætlisten.
Og jeg havde muligvis spurgt bassisten, Dag, om de ikke ville spille den, da jeg stødte på bandet på Viborg Metal Festival i starten af måneden.
“Den har vi ikke spillet i 4 år,” lyder det fra forsangeren. Fedt at man støver den slags af for sine fans. Vi kommer godt rundt i bandets diskografi med “Deranged” fra Persona, “Extraction” fra Psvcode-skiven samt “Demons Guide My Way” (fra Persona. red.), måske bandets bedste nummer. Den bliver dedikeret til de svenske fans, der sammen med denne anmelder har haft en fest foran scenen.
Desværre er der ikke så meget bevægelse i resten af den lille sal. Bevares, der klappes og hujes, men jeg kunne godt have ønsket mig lidt mere engagement fra publikums side.
Til tider kunne den ene guitar godt være skruet lidt op, da soloerne kan være lidt svære at høre alle detaljer i. Showet lakker mod enden, og de sidste sange bliver “Disengage”, “First in Line” og “Trapped in Time: Stretched”. Sidstnævnte fra Cause And Neclect-albummet fra 2013.
Bandet beviste igen af de på alle måder fortjener mere opmærksomhed herhjemme; jeg kigger på jer, Copenhell. De spillede med stor glæde for de fans, der var mødt op, og man følte sig absolut set nede på gulvet.
Som en lille krølle på aftenen støder jeg på en ung fan udenfor, der er mødt for sent op til koncerten. På det tidspunkt et det hele overstået og i gang med at blive pakket ned.
Men kærligheden fra Psy:code til deres fans vil ingen ende tag,e så hun går derfra med flere gratis t-shirts. Det er sgu en fed attitude at have til tingene. God stil drenge.
Psy:code sætlist:
Unrestrained
Varies
Loosen The Tight
Sick Redemption
Leech
You Lead Me
Deranged
Extraction
Demons Guide My Way
Disengage
First In Line
Trapped In Time: Restrained
Anime Torment 3
Psy:Code 4,5
Gabriel Leikersfeldt Rasmussen
Gabriel Leikersfeldt Rasmussen
Forsanger i Anthropoid Idol, spiller med DJ Navlebrødrene på Zeppelin Rock Bar + dedikeret Metal A Day skribent

ANTAL STJERNER

Anime Torment
Psy:code

Del denne artikel

Seneste artikler

Populære kategorier

Anmeldelse af: Psy:Code + Anime Torment. Studenterhuset, Kbh. 25. marts 2023. Der findes bands, der af og til virker bundet til en eller få begivenheder i deres karriere.   Foto: Gabriel Leikersfeldt Rasmussen   Det indtryk har jeg lidt til tider fået af Psy:code, der af mange måske huskes...En lørdag med hardcore kærlighed og pig squeals