Alice Cooper

Årslisten 2022 – Top og bund for M.A.D.

-

2022 har næsten været et “normalt” musikår, både hvad angår koncerter/festivaler og udgivelser – og heldigvis for det! Copenhell var endelig tilbage og bragte mange gode koncerter med sig: Nogen overraskede, nogen skuffede, og nogen var som “forventede”. 

Årslisten for 2022 er et udpluk af nogle af de albums og koncerter, som vi på Metal A Day anmeldte til 4 stjerner og derover, eller 2,5 stjerner og derunder. Overvægten vil dog være på dem, jeg skrev.

 

De bedste koncerter

 • Siamese – Hades, Copenhell (5 stjerner). D. 17. juni 2022.
  Anmeldt af Mads: “Aflys gerne resten af Copenhell – koncerterne bliver næppe bedre end Siameses fredag aften … For at citere daværende afgående LO-formand, Thomas Nielsens, afskedstale i 1982: ‘Vi har flyttet hegnspæle. Vi har sejret ad helvede til!’.”
 • Dizzy Mizz Lizzy – Royal Arena, Kbh (5 stjerner). D. 16. april 2022.
  Anmeldt af Mads: “I forhold til deres koncert i Vega i juni 2021 havde Dizzy rystet posen lidt mere og spillede flere ældre numre og færre numre fra Alter Echo (uden “California Rain” og “Boy Doom”). Selvom man altid/ofte gerne vil have så meget musik som muligt (dog med undtagelse af Machine Heads marathonkoncerter), så savnede jeg ingen af deres andre sange, og det kan man (også) godt kalde et succeskriterie for en koncert. Dizzy gjorde mig helt rundtosset både som menig koncertgænger og koncertanmelder.”
 • Korn – Helveti, Copenhell (5 stjerner). D. 16. juni 2022.
  Anmeldt af Mads: “Bundniveauet for deres sange og hele koncerten er tårnhøjt. Der var ingen dårlige numre eller øjeblikke, hvilket afkræver den dybeste respekt for et band, der har et så stort bagkatalog. Jeg har ventet i 10 år på at høre dem live, og dette var en perfekt kulmination og alle mine forventninger blev indfriet. Korn er et gammelt orkester, men stadig aktuelle. Også deres gamle numre er også relevante at høre den dag i dag.”
 • Belphegor – Gimle, Roskilde (5 stjerner). D. 25. marts 2022.
  Anmeldt af Magnus: “Med en skide fed optræden og fænomenal lyd bliver jeg simpelthen nødt til at give dem topkarakter. Der var for mig simpelthen ikke en finger at sætte. FUCK, HVOR FEDT!”
 • Livløs – Tapperiet, Køge (5 stjerner). D. 05. marts 2022.
  Anmeldt af Magnus: “LIVLØS. De gav den fandeme hele armen. De spillede pisse lækkert og skabte den største metalfest, jeg til dato har set på Tapperiet i Køge. For det giver jeg dem topkarakter! Ærgerligt, at der ikke var udsolgt, så flere kunne have oplevet det, for den her koncert er jeg sateme glad for, at jeg ikke gik glip af!”
 • Heilung – Forum Black Box, Kbh (4,5 stjerner). D. 26. oktober 2022.
  Anmeldt af Mads: “Heilung minder om dem alle fem (Wardruna, Valravn, Eivør, Lili Refrain og The Hu, red.), men er i en liga for sig. Desværre udnyttede Heilung ikke fordelen helt optimalt – jeg er sikker på, at de kunne have gjort det bedre. Jeg stod i hvert fald tilbage med en underlig fornemmelse. Derfor får Heilung “kun” 4,5 stjerner.”
 • Dead Kennedys – Fermaten, Herning (4,5 stjerner). D. 26. august 2022.
  Anmeldt af Bastian: “Dead Kennedys er kommet for at have det sjovt med deres alvorlige budskaber, og sjovt viser aftenen sig helt klart at være. Vi har fået en fuldstændigt fantastisk og indlevende optræden fra nogen af de allerstørste og fedeste indenfor deres felt, som samtidig beviste, at de stadig kan, også selvom de mangler flere medlemmer og er ved at være oppe i alderen.”
 • Lorna Shore – Pumpehuset, Kbh (4,5 stjerner). D. 07. august 2022.
  Anmeldt af Magnus: “Men på trods af det lidt døde sceneshow og lidt dårlige lyd så var der ingen tvivl om, at festen var til stede, og at publikum var lykkelige (deriblandt undertegnede). Så når man ser bort fra disse mindre petitesser, så var det her uden tvivl en koncert, der levede op til hypen.”
 • In Flames – Spillestedet Stengade, Kbh (4 stjerner). D. 09. juni 2022.
  Anmeldt af Anders: “Gennemblødt af sved forlod jeg glad og tilfreds det lille spillested, og at dømme ud fra smilene hos de andre koncertdeltagere så havde de også lige været vidne til en fabelagtig og enestående oplevelse – omend lyden ikke spillede perfekt.”

 

De dårligste koncerter

 • Peter Schmeichel & The Ones – Stagebox (1,5 stjerner). D. 21. september 2022.
  Anmeldt af Anders: “Folket var tydeligvis kommet for at se giraffen og næppe så meget for at høre/se ham spille, og det er nok sådan, han altid vil blive husket: Som fodboldikon og ikke rockikon – og gud ske tak og lov for det!”
 • Iron Maiden – Helveti, Copenhell (2 stjerner). D. 18. juni 2022.
  Anmeldt af Mads: “Jeg mindes svagt, da de sidst spillede på Copenhell i 2014 – dér havde den en anden energi og en bedre og mere varieret sætliste (med “Can I Play With Madness”, “2 Minutes To Midnight” og “Seventh Son of a Seventh Son” bl.a.). Det var en lige så skuffende koncert som Judas Priest torsdag aften, så derfor får de også 2 stjerner.”
 • Judas Priest – Helveti, Copenhell (2 stjerner), d. 16. juni 2022.
  Anmeldt af Mads: “Nogle ældes ligesom rødvin, andre ældes som mælk. Jeg fornægter ikke deres historiske betydning, men de er bare ikke så betydningsfulde længere. Om ikke andet kan jeg sige, at jeg nu har set “giraffen” og kan komme videre i mit liv og glæde mig til andre bands. Hvis lyden var bedre, ville de måske få fire stjerner, men fordi den ikke var bedre, må de altså nøjes med to. Det burde være bedre efter 50 år i managen.”
 • Future Palace – Pumpehuset, Kbh. (2 stjerner). D. 28. august 2022.
  Anmeldt af Mads: “Future Palace virkede lige så fremtidssynet og visionære som en Volkswagen Golf fra 1999. Men man kom da frem til destinationen: Aftenens hovednavn, Battle Beast. 2 stjerner får Future Palace.”
 • H.E.R.O. – Smukfest (2 stjerner). Skanderborg Festival 2022.
  Anmeldt af Bastian: “H.E.R.O formår ikke at imponere til årets Smukfest med deres poppede og lettilgængelige metal. Det fungerer bare ikke rigtigt, og det henvender sig umiddelbart heller ikke rigtigt til noget dansk publikum, i så fald er de ikke rigtigt mødt frem på Smukfest.”
 • The Raven Age – Pandæmonium, Copenhell (2,5 stjerner). D. 18. juni 2022.
  Anmeldt af Anders: “Havde stemningen så bare været der, men som forsanger, Matt James, konstaterede: Så var folk lidt klatøjede, og der var da også tyndtbefolkede foran scenen kort før start, men det udvidede sig stødt. Men det er ikke til at sige, om folk dukkede op for at se, hvad der spillede, eller om de reelt var fans – der var hårdt tømmermændsramte.”
 • Wargasm – Gehenna, Copenhell (2,5 stjerner). D. 15. juni 2022.
  Anmeldt af Mads: “På bagtæppet af scenen stod der: “A sordid conclusion of europhoria and violence”. Wargasm var knapt så sordid/elendige – det var mere okay: det var kun delvist euroforisk og voldelig, men det var en god start på Copenhell! 2,5 stjerner til briterne.”

Årlisten fortsætter under billedet.

De bedste albums

 • Heilung – Drif (5 stjerner). Udgivet d. 19. august 2022 via Seasons Of Mist.
  Anmeldt af Mads: “Det siges, at historien altid vil gentage sig selv – det gør Heilung under ingen omstændigheder! Drif er i stedet en videreudvikling af både Ofnir (fra 2015) og Futha (fra 2019).”
 • ORM – Intet • Altet (5 stjerner). Udgivet 30. september 2022 via Indisciplinarian.
  Anmeldt af Frederik: “Intet•altet er en historie, en oplevelse og større plade end IR. Ja, jeg sagde, at de har overgået IR. Du læste rigtigt. Hvis jeg kunne give mere end 6 stjerner, så gjorde jeg det.”
 • Amorphis – Halo (5 stjerner). Udgivet d. 11. februar 2022 via Atomic Fire Records.
  Anmeldt af Mads: “På visse steder er Halo mere progressiv end Circle, Under The Red Cloud og Queen Of Time, andre tidspunkter er den tungere, og derfor også en my mindre sing-along-egnet, men det gør den ikke dårligere.”
 • Polyphia – Remember That You Will Die (5 stjerner). Udgivet 28. oktober 2022 via Rise Records.
  Anmeldt af Magnus: “Jeg kan ikke få armene ned over, hvor god den her plade er. En plade, jeg har ventet længe på og som absolut levede op til alle mine forventninger (og mere til). Jeg håber snart, Polyphia kan komme til Danmark, så jeg kan prøve at finde ud af, hvordan fanden man kan være SÅ dygtig til at spille på sine instrumenter.”
 • Lamb of God – Omens (5 stjerner). Udgivet 07. oktober 2022 via Nuclear Blast Records.
  Anmeldt af Laura: “Lamb of God beviser deres imponerende store evner med en perlerække af numre, hvilket kun cementerer deres status som en af de mest fremtrædende navne i metal musikkens historie – i hvert fald ifølge mig!”
 • I’ll Be Damned – Culture (5 stjerner). Udgivet d. 25. november 2022 via Mighty Music.
  Anmeldt af Mads: “Hele pladen er generelt tungere og mørkere end deres to tidligere udgivelser. I februar 2017 så jeg dem, da de opvarmede for Metallica i Royal Arena. Det er tydeligt at de har udviklet sig på de fem år der er gået siden da. De er dog ikke blevet så episke som Metallica selv. Der er mere “nordic noir” med mere fuck you-attitude.”
 • Animals as Leaders – Parrhesia (5 stjerner). Udgivet 25. marts 2022 via Sumerian Records.
  Anmeldt af Daniel: “Parrhesia indeholder alt det, fans elsker hos Animals as Leaders. Der er ingen tvivl om, at dette album kan tage pladsen som det bedste AAL-album nogensinde, og det siger en del, deres bagkatalog taget i betragtning. Det er ligegyldigt, om man er til komplekse riffs, hjernevridende rytmer eller smukke melodier, så har dette album noget for enhver, og det er en stærk konkurrent til årets bedste album.”
 • Heltekvad – Morgenrødens Helvedsherre (5 stjerner). Udgivet 25. marts 2022 via Eisenwald.
  Anmeldt af Bjørn: “Morgenrødens Helvedesherre er et alsidigt unikum på de musikalske kapaciteter, hvert medlem af bandet har, og det bliver vist på enormt mange forskellige, kreative og iscenesættende måder. Albummet hiver lytteren med på en heroisk rejse gennem den mørke middelaldertid, hvor man beskæftiger sig med lydmæssige omgivelser som en blindende karmoisinrød solopgang, et muntert og travlt middelaldermarked, blodige slags- og æresmarker, en dunkelbeklædt skov med knejsende træer, rungelige slotskældre og kamre, samt alt andet hvad fantasien tillader én.”
 • Devin Townsend – Lightwork (4,5 stjerner). Udgivet d. 04. november 2022 via Inside Out Music.
  Anmeldt af Bastian: “Sangskrivningen er i højsædet hele albummet, og Devin Townsend formår atter engang at skabe et værk, der føles unikt og som stråler så åbenlyst i sit smukke udtryk, der til trods for de stærke variationer aldrig efterlader lytteren i tvivl om, at vi stadig lytter til go’e gamle Hevy Devy, til trods for, at hvis man bare vil have smadder, så er dette ikke albummet for dig.”

 

De dårligste albums

 • Statement – Dreams from the Darkest Side (1 stjerne). Udgivet d. 7. oktober 2022 via Mighty Music.
  Anmeldt af Mads: Statement bliver lige så hurtigt forudsigelige som de førnævnte bands. Produktionen er væsentligt forbedret – det lyder mindre som et amatørjamband og mere rocket – især guitarriffs og trommerne. Derfor får Statement og Dreams From The Darkest Side kun 1 stjerne. Hvis bare lyrikken var mere relevant og unik, ville de måske have fået 2 stjerner som minimum. 
 • Nothing More – SPIRITS (1 stjerne). Udgivet 14. oktober via Better Noise Music.
  Anmeldt af Magnus: “All in all, så var det her ikke en sjov plade at skulle anmelde. Den var for lang, kedelig, syntetisk og ikke en plade, jeg har lyst til at lytte til igen. Jeg håber virkelig, at Nothing More præsenterer os for noget mere spændende musik næste omgang.”
 • Slipknot – The End, So Far (2 stjerner). Udgivet d. 30. September 2022 via Roadrunner Records/Warner Music.
  Anmeldt af Mads: “På The End, So Far føler jeg mere indifference end had, og det er endnu værre, for det modsatte af kærlighed er som bekendt ikke had, men ligegyldighed. Derfor får Slipknot kun 2 stjerner. Dette er nok årets største musikalske skuffelse, og det ærgrer mig som langvarig Slipknotfan”. 
 • Nickelback – Get Rollin’ (2 stjerner). Udgivet d. 18. november 2022 via BMG. Anmeldt af Bastian: “Nickelback tiltaler i hvert fald mange mennesker med den poppede miskmask af en rockplade, som de netop har udgivet. Bandet kommer vidt omkring, men virker mest af alt som en parodi eller en karikatur på andre bands og genrer. Det virker aldrig helt ægte til trods for god udførelse. Musikken udføres som den bør, og måske også lidt for tæt på opskriften for eget bedste. På Get Rollin’ bliver det i hvert fald trægt, og for langt imellem noget, der kunne være et scoop.”
 • Five Finger Death Punch – Afterlive (2 stjerner). Udgivet d. 19. august 2022 via Better Noise Music.
  Anmeldt af Jeppe: “En skuffelse, det er, hvad pladen her er for undertegnet. Jeg betvivler virkelig at denne plade skulle være med til at flytte bjerge for Five Finger Death Punch, tværtimod tror jeg heller ikke, at fans vil blive skuffet over den. Bandet bliver nøjagtig, der hvor de er nu og ikke en tøddel længere den ene eller anden vej.”
 • Lucer – The New World (2 stjerner). Udgivet d. 20. maj 2022 via Mighty Music. Anmeldt af Mads: Det eneste lyspunkt på pladen er titelnummeret, der har lidt af samme energi som på L.A Collection lidt ligesom “Party Like a Rockstar” fra Ghost Town-pladen. Resten er for poppet og mainstream. Der er langt op til Dizzy Mizz Lizzy og Tim Christensens sangskrivning om uforløst kærlighed, frustationer og eurofori, som Lucer sandsynligvis gerne vil op på (hvem vil ikke det?).”
 • Nicklas Sonne – Resonance (2 stjerner). Udgivet d. 11. november 2022 via Prime Collective.
  Anmeldt af Mads: “Ligesom Corey Taylor og Metallica er Sonne også en god sanger og musiker – ingen tvivl om det! Der er mange danske rockbands, såsom Lucer og Statement, der kunne lære noget af hans teknik, men der er stadig lang vej til Dizzy Mizz Lizzy og Bersærk. Sonne ryger nemlig ned en masseproduktionsmonsteret, som man kender fra Volbeat og Five Finger Death Punch. Sonne, du er bedre end dem – når du er i Malrun og Defecto!”
 • The Interbeing – Icon of Hopeless (2 stjerner). Udgivet d. 18. november 2022 via Prime Collective.
  Anmeldt af Mads: “Det er også min største anke ved Interbeing… På Icon Of The Hopeless er reminderen blevet en pop up-minde-notifikation fra en anden tid. Så i stedet for at blive glad og nostalgisk, bliver man irritabel og melankolsk. Det er selvfølgelig ikke mindet/musikkens skyld, men når musik bliver så personligt, er det alligevel svært ikke at blive “sur” på budbringeren.”
 • Infected Rain – Ecdysis (2 stjerner). Udgivet d. 07. januar 2022 via Napalm Records.
  Anmeldt af Søren: “Ecdysis efterlader mig desværre med en følelse af uforløst potentiale og spildte muligheder. At mixet så også halter på visse punkter hjælper ikke på det, og jeg kan kun håbe, næste udspil bliver et mere stabilt produkt.”

Mads Pristed
Mads Pristed
Grafiker, lærerstuderende og finnofil 🇫🇮

Del denne artikel

Seneste artikler

Populære kategorier